Electrocoin blog


30.04.2020. - vrijeme čitanja 8 min Cover image

Blockchain u crowdfunding industriji

Postoji velik broj perspektiva prema tržištu kriptovaluta. Rasprava o korisnosti i intrinzičnosti kriptovaluta jedna je od tema oko koje se vode žustre rasprave. Oko ove teme lome se koplja stručnjaka iz raznih industrija, a mogu se naći razna mišljenja, od pretjerano pozitivnih, sve do radikalno negativnih.

U ovome članku nećemo lobirati ni za jednu od ovih strana, već ćemo se usredotočiti na ono oko čega se svi slažu. To je potencijal blockchain tehnologije te njezin utjecaj na razvoj postojećih industrija. Stručnjaci se slažu da će blockchain u budućnosti biti prekretnica u razvoju određenih industrija. Ipak, postoje industrije gdje se blockchain implementirao te omogućio demokratizaciju čitave branše.

23.04.2020. - vrijeme čitanja 5 min Cover image

Što je Ripple i kako funkcionira

Ripple (XRP) je protokol otvorenog koda koji se koristi kao distribuirani sustav peer-to-peer plaćanja, posebno u bankarstvu i financijama. Zanimljivost Ripple tehnologije je njezina neovisnost o ripple kriptovaluti. Transakcija unutar Ripple mreže u osnovi se može obraditi u bilo kojoj valuti. Ripple na ovaj način želi riješiti temeljni problem u međunarodnom monetarnom sustavu. Odlučili su se na ovaj model jer složene razmjene valuta vode do visokih naknada, posebno za međudržavne transakcije, a banke moraju ostati konstantno likvidne i imati takozvane Nostro račune u zemljama primateljima.

13.04.2020. - vrijeme čitanja 5 min Cover image

Maker Dao - 1. dio

Jedan od trenutno najvažnijih projekata na Ethereum mreži je Maker. Iako je većina Ethereum zajednice čula za ovaj projekt, mnogi ga u potpunosti ne razumiju. U ovome članku proći ćemo kroz cijelo funkcioniranje Maker ekosustava fokusirajući se na njegov glavni proizvod, DAI. Ako vas tema zaintrigira te želite ući u tehničku stranu priče, preporučujemo da pročitate Purple Paper.

25.03.2020. - vrijeme čitanja 8 min Cover image

Migracija s ETH 1.0 na ETH 2.0 chain

Pokretanje Ethereuma 2.0 jedna je od glavnih tema u kripto svijetu. Počevši od 2020. godine, tranzicija na Ethereum 2.0 bit će glavni događa u kripto svijetu. Ne samo da će nadolazeće ažuriranje Serenity-a dovesti do Proof-of-Stake (PoS) mehanizma , već i do velikog povećanja skalabilnosti zbog off-chain skaliranja, kao i mogućnosti pisanja decentraliziranih aplikacija (dApp) koristeći bilo koji programski jezik. Ethereum 2.0 trebao bi biti u potpunosti operativan u 2021. godini.

27.02.2020. - vrijeme čitanja 5 min Cover image

Što je Ethereum i kako funkcionira

Ukoliko ste upoznati s Bitcoinom i blockchain tehnologijom, velika je šansa da ste načuli ponešto o Ethereumu. ETH oznaku trenutno možete vidjeti na drugom mjestu CoinMarketCap-a. To je zadnjih godina stabilno utočište Ethereuma koji je daleko najznačajniji altcoin, ali i dalje nedovoljno prihvaćen da preuzme bitcoinov tron. Hoće li u tome uspjeti, procijenite sami. U današnjem članku ćemo vam u tome pomoći te objasniti što je zapravo Ethereum i kako funkcionira.

24.02.2020. - vrijeme čitanja 5 min Cover image

Hackerski napad na DeFi Flash loans

Ranije ovog mjeseca, za vrijeme trajanja ETHDenver konferencije, napadnut je projekt iz sfere decentraliziranih financija (DeFi). Projekt “bZx” pretrpio je napad u kojem je haker uspješno izigrao više DeFi protokola kako bi izvukao 350.000 dolara s platforme, što je oko 2% svih sredstava na toj platformi. Nažalost, ovo nije bio kraj muka bZx-a, nekoliko dana kasnije, projekt je opet napadnut od strane hakera, a ovoga puta su ukrali 633.000 dolara. U ovome članku objasniti ćemo što je točno DeFi te kako su “hakeri” uspjeli izvući gotovo milijun dolara iz bZx sustava.

14.02.2020. - vrijeme čitanja 5 min Cover image

Blockchain revolucija: kako je blockchain riješio problem P2P transakcija

Tehnološki sektor onaj je koji se trenutno najbrže razvija, ali također je sektor koji ima najveći direktni ili indirektni utjecaj na sve ostale sektore. Blockchain je relativno nova tehnologija, ali samo gledajući njezin temelj, možemo zaključiti da će blockchain dovesti do svojevrsne revolucije u transferu vrijednosti.

11.02.2020. - vrijeme čitanja 4 min Cover image

Kako će se Brexit odraziti na kriptovalute?

Kako se trgovinski rat između SAD-a i Kine intenzivirao, uzrokuje neizvjesnost na globalnom financijskom tržištu, a trenutno nema naznake kraja ovom dugogodišnjem trgovinskom sporu dviju najvećih svjetskih ekonomija. Nažalost, na tržištima nikada ne ponestaje neizvjesnosti, a Brexit je sigurno jedan od aktualnih događaja čije bi razrješenje moglo imati velik utjecaj na razna financijska tržišta. Kada je Boris Johnson preuzeo kormilo na mjestu premijera UK-a, mogućnost “no-deal” Brexita veća je nego ikad, a takav bi dogovor mogao imati negativan utjecaj, ne samo na britansku, već i svjetsku ekonomiju.

03.02.2020. - vrijeme čitanja 21 min Cover image

Kripto rječnik

Svako područje ljudskog interesa; bilo znanost, računalne igre, sport te ostale zanimacije ima dio stručnog vokabulara koji eksperti često koriste kako bi lakše opisali određenu situaciju. Ujedno se na taj način ljudi istog interesa raspoznaju. Kripto područje se u tome ne razlikuje od ostalih. Štoviše, u kripto sferi naići ćete na mnoge pojmove koji su laicima i ljudima koji su novi u ovome području nejasni. U ovome članku pojasnit ćemo značenje svih pojmova koje smatramo relevantnima za snalaženje u razgovor o kriptovalutama.

24.01.2020. - vrijeme čitanja 5 min Cover image

Crypto trading - kako trgovati kriptovalutama

Svaki dan kriptovalute postaju sve popularnije u cijelome svijetu, svjetski mediji prenose razne novosti iz svijeta blockchain tehnologije, upotrebe kriptovaluta u svakodnevnom životu te kretanja cijene bitcoina. Iako se tehnologija razvija svojim tokom, većini je i dalje najzanimljiviji dio kripto svijeta zarada na špekulacijama s cijenom. Upravo ćemo o trgovanju i špekulacijama pričati u današnjem članku.