Electrocoin blog


25.03.2020. - vrijeme čitanja 8 min Cover image

Migracija s ETH 1.0 na ETH 2.0 chain

Pokretanje Ethereuma 2.0 jedna je od glavnih tema u kripto svijetu. Počevši od 2020. godine, tranzicija na Ethereum 2.0 bit će glavni događa u kripto svijetu. Ne samo da će nadolazeće ažuriranje Serenity-a dovesti do Proof-of-Stake (PoS) mehanizma , već i do velikog povećanja skalabilnosti zbog off-chain skaliranja, kao i mogućnosti pisanja decentraliziranih aplikacija (dApp) koristeći bilo koji programski jezik. Ethereum 2.0 trebao bi biti u potpunosti operativan u 2021. godini.

27.02.2020. - vrijeme čitanja 5 min Cover image

Što je Ethereum i kako funkcionira

Ukoliko ste upoznati s Bitcoinom i blockchain tehnologijom, velika je šansa da ste načuli ponešto o Ethereumu. ETH oznaku trenutno možete vidjeti na drugom mjestu CoinMarketCap-a. To je zadnjih godina stabilno utočište Ethereuma koji je daleko najznačajniji altcoin, ali i dalje nedovoljno prihvaćen da preuzme bitcoinov tron. Hoće li u tome uspjeti, procijenite sami. U današnjem članku ćemo vam u tome pomoći te objasniti što je zapravo Ethereum i kako funkcionira.

24.02.2020. - vrijeme čitanja 5 min Cover image

Hackerski napad na DeFi Flash loans

Ranije ovog mjeseca, za vrijeme trajanja ETHDenver konferencije, napadnut je projekt iz sfere decentraliziranih financija (DeFi). Projekt “bZx” pretrpio je napad u kojem je haker uspješno izigrao više DeFi protokola kako bi izvukao 350.000 dolara s platforme, što je oko 2% svih sredstava na toj platformi. Nažalost, ovo nije bio kraj muka bZx-a, nekoliko dana kasnije, projekt je opet napadnut od strane hakera, a ovoga puta su ukrali 633.000 dolara. U ovome članku objasniti ćemo što je točno DeFi te kako su “hakeri” uspjeli izvući gotovo milijun dolara iz bZx sustava.

14.02.2020. - vrijeme čitanja 5 min Cover image

Blockchain revolucija: kako je blockchain riješio problem P2P transakcija

Tehnološki sektor onaj je koji se trenutno najbrže razvija, ali također je sektor koji ima najveći direktni ili indirektni utjecaj na sve ostale sektore. Blockchain je relativno nova tehnologija, ali samo gledajući njezin temelj, možemo zaključiti da će blockchain dovesti do svojevrsne revolucije u transferu vrijednosti.

11.02.2020. - vrijeme čitanja 4 min Cover image

Kako će se Brexit odraziti na kriptovalute?

Kako se trgovinski rat između SAD-a i Kine intenzivirao, uzrokuje neizvjesnost na globalnom financijskom tržištu, a trenutno nema naznake kraja ovom dugogodišnjem trgovinskom sporu dviju najvećih svjetskih ekonomija. Nažalost, na tržištima nikada ne ponestaje neizvjesnosti, a Brexit je sigurno jedan od aktualnih događaja čije bi razrješenje moglo imati velik utjecaj na razna financijska tržišta. Kada je Boris Johnson preuzeo kormilo na mjestu premijera UK-a, mogućnost “no-deal” Brexita veća je nego ikad, a takav bi dogovor mogao imati negativan utjecaj, ne samo na britansku, već i svjetsku ekonomiju.

03.02.2020. - vrijeme čitanja 21 min Cover image

Kripto rječnik

Svako područje ljudskog interesa; bilo znanost, računalne igre, sport te ostale zanimacije ima dio stručnog vokabulara koji eksperti često koriste kako bi lakše opisali određenu situaciju. Ujedno se na taj način ljudi istog interesa raspoznaju. Kripto područje se u tome ne razlikuje od ostalih. Štoviše, u kripto sferi naići ćete na mnoge pojmove koji su laicima i ljudima koji su novi u ovome području nejasni. U ovome članku pojasnit ćemo značenje svih pojmova koje smatramo relevantnima za snalaženje u razgovor o kriptovalutama.

24.01.2020. - vrijeme čitanja 5 min Cover image

Crypto trading - kako trgovati kriptovalutama

Svaki dan kriptovalute postaju sve popularnije u cijelome svijetu, svjetski mediji prenose razne novosti iz svijeta blockchain tehnologije, upotrebe kriptovaluta u svakodnevnom životu te kretanja cijene bitcoina. Iako se tehnologija razvija svojim tokom, većini je i dalje najzanimljiviji dio kripto svijeta zarada na špekulacijama s cijenom. Upravo ćemo o trgovanju i špekulacijama pričati u današnjem članku.

20.01.2020. - vrijeme čitanja 5 min Cover image

Dobrodošli u svijet kriptovaluta

Ukoliko niste imali doticaja s kriptovalutama, shvaćanje tog sektora može biti iznimno zahtjevno, posebno za ljude koji nemaju određeno znanje iz informatičkog sektora. Cilj ovog članka je upoznati Vas s konceptom kriptovaluta te svih stavki ključnih za funkcioniranje tog ekosustava. Mnogi stručnjaci nazivaju blockchain revolucijom interneta vrijednosti, jer se putem blockchaina po prvi puta u povijesti, vrijednost može prenositi direktno putem interneta bez posrednika.

18.01.2020. - vrijeme čitanja 8 min Cover image

Kako sigurno pohraniti kripto

Tehnologija blockchaina je baza za sve kriptovalute trenutno dostupne na tržištu, a kao takva ima svoje prednosti i mane. Neke od prednosti kriptovaluta su; sloboda transferiranja sredstava, posjedovanje, kontrola i pohrana vlastitih sredstava. S navedenom slobodom, dolaze i određene odgovornosti i opasnosti. Na predavanju blockchain eksperata često se može čuti izreka “In decentralization, there is no mother”, što znači da sami odgovarate za svoje postupke i morate biti spremni suočiti se s mogućim posljedicama (gubitkom sredstava). Blockchain transakcije nisu reverzibilne, te jednom kada su izvršene, nemate se kome obratiti za povrat sredstava. Zato se treba potruditi osigurati svoje kriptovalute, a u ovome članku ćemo opisati kako napraviti upravo to, te koje stvari izbjeći kako biste spriječili krađu vaših sredstava.

20.12.2019. - vrijeme čitanja 4 min Cover image

Događaji koji su utjecali na kretanje cijene Bitcoina kroz 2019

Ako upitate nekoga tko nije aktivno uključen u kripto tržište o tome može li se zaraditi na kripto tržištu, vjerojatno ćete čuti kako se dalo zaraditi u 2017. godini te da danas nema prostora za zaradu. Mi tvrdimo suprotno, a kako smo trenutno na kraju 2019. godine, vrijeme je za godišnji recap događaja koji su utjecali na značajne pomake u cijeni Bitcoina kroz ovu godinu.