Electrocoin blog


08.07.2020. - vrijeme čitanja 3 min Cover image

Kriptovalute postaju dostupne

Kako bi kriptovalute postale najpoželjniji način plaćanja, tvrtka Electrocoin kroz svoje usluge Bitcoin mjenjačnica i Paycek proaktivno radi na povećanju dostupnosti kriptovaluta širokoj javnosti.

04.05.2020. - vrijeme čitanja 4 min Cover image

Uvjeti nagradnog natječaja "Bitcoin block reward halving"

Vrijeme održavanja nagradnog natječaja je od 5.5.2020. u 10 sati do 11.5.2020. u podne ili do pojave Bitcoin bloka koji u polju „height“ ima iznos 629964 (koji god događaj bude prije). Da bi ostvarili pravo na sudjelovanje u nagradnom natječaju EC-a sudionici moraju zapratiti odgovarajući EC-ov profil (u slučaju objave na Facebooku pritisnuti „Like“ na profilu „Bitcoin mjenjacnica“, a u slučaju objave na Linkedinu pritisnuti „Follow“ na profilu „Electrocoin“) te u komentar ispod izvorne EC objave upisati predviđeni trenutak halvinga.

30.04.2020. - vrijeme čitanja 8 min Cover image

Blockchain u crowdfunding industriji

Postoji velik broj perspektiva prema tržištu kriptovaluta. Rasprava o korisnosti i intrinzičnosti kriptovaluta jedna je od tema oko koje se vode žustre rasprave. Oko ove teme lome se koplja stručnjaka iz raznih industrija, a mogu se naći razna mišljenja, od pretjerano pozitivnih, sve do radikalno negativnih.

U ovome članku nećemo lobirati ni za jednu od ovih strana, već ćemo se usredotočiti na ono oko čega se svi slažu. To je potencijal blockchain tehnologije te njezin utjecaj na razvoj postojećih industrija. Stručnjaci se slažu da će blockchain u budućnosti biti prekretnica u razvoju određenih industrija. Ipak, postoje industrije gdje se blockchain implementirao te omogućio demokratizaciju čitave branše.

23.04.2020. - vrijeme čitanja 5 min Cover image

Što je Ripple i kako funkcionira

Ripple (XRP) je protokol otvorenog koda koji se koristi kao distribuirani sustav peer-to-peer plaćanja, posebno u bankarstvu i financijama. Zanimljivost Ripple tehnologije je njezina neovisnost o ripple kriptovaluti. Transakcija unutar Ripple mreže u osnovi se može obraditi u bilo kojoj valuti. Ripple na ovaj način želi riješiti temeljni problem u međunarodnom monetarnom sustavu. Odlučili su se na ovaj model jer složene razmjene valuta vode do visokih naknada, posebno za međudržavne transakcije, a banke moraju ostati konstantno likvidne i imati takozvane Nostro račune u zemljama primateljima.

13.04.2020. - vrijeme čitanja 5 min Cover image

Maker Dao - 1. dio

Jedan od trenutno najvažnijih projekata na Ethereum mreži je Maker. Iako je većina Ethereum zajednice čula za ovaj projekt, mnogi ga u potpunosti ne razumiju. U ovome članku proći ćemo kroz cijelo funkcioniranje Maker ekosustava fokusirajući se na njegov glavni proizvod, DAI. Ako vas tema zaintrigira te želite ući u tehničku stranu priče, preporučujemo da pročitate Purple Paper.

25.03.2020. - vrijeme čitanja 8 min Cover image

Migracija s ETH 1.0 na ETH 2.0 chain

Pokretanje Ethereuma 2.0 jedna je od glavnih tema u kripto svijetu. Počevši od 2020. godine, tranzicija na Ethereum 2.0 bit će glavni događa u kripto svijetu. Ne samo da će nadolazeće ažuriranje Serenity-a dovesti do Proof-of-Stake (PoS) mehanizma , već i do velikog povećanja skalabilnosti zbog off-chain skaliranja, kao i mogućnosti pisanja decentraliziranih aplikacija (dApp) koristeći bilo koji programski jezik. Ethereum 2.0 trebao bi biti u potpunosti operativan u 2021. godini.

27.02.2020. - vrijeme čitanja 5 min Cover image

Što je Ethereum i kako funkcionira

Ukoliko ste upoznati s Bitcoinom i blockchain tehnologijom, velika je šansa da ste načuli ponešto o Ethereumu. ETH oznaku trenutno možete vidjeti na drugom mjestu CoinMarketCap-a. To je zadnjih godina stabilno utočište Ethereuma koji je daleko najznačajniji altcoin, ali i dalje nedovoljno prihvaćen da preuzme bitcoinov tron. Hoće li u tome uspjeti, procijenite sami. U današnjem članku ćemo vam u tome pomoći te objasniti što je zapravo Ethereum i kako funkcionira.