Electrocoin blog


31.05.2021. - vrijeme čitanja 2 min
Blog image

USDC i USDT na PayCeku

Novost na PayCek platformi - jer ste vi to tražili! Uveli smo 2 nova stablecoina USDC i USDT te je na PayCeku od danas za plaćanje dostupno 9 kriptovaluta (BTC, ETH, DAI, XLM, XRP, USDT, USDC, BCH, EOS).

USDC - stablecoin baziran na Etherum blockchainu lansiran je u rujnu 2018. Vrijednost mu je uvijek vezana za vrijednost dolara, a iza njega stoji zaklada (trust company) koju regulira New York State Department of Financial Services (NYDFS), kao i Coinbase, jedna od najvećih kripto mjenjačnica i burzi te Circle koji je među najbitnijim svjetskim fintechima. U manje od dvije godine dospio je do ukupne valuacije veće od milijarde dolara - niti jedan stablecoin ne raste ovom brzinom. Ubrzanim korakom USDC dostiže, čak i do sad nedodirljivi Tether USDT - stablecoin koji se originalno zvao Realcoin, kako su ga nazvali njegovi tvorci Brock Pierce i Santa Monica 2014. godine, dok ga krajem iste godine odlukom uprave tadašnjeg Realcoina nisu preimenovali u Tether.

USDT trenutno spada u jednu od najpopularnijih kriptovaluta na svijetu, prvenstveno zbog svoje praktičnosti i brzine, a kao i USDC njegova vrijednost vezana je uz vrijednost američkog dolara. Prije nešto više od pola godine USDC je činio manje od 10% valuacije USDTa, dok danas čini skoro 15%. USDC je osobito popularan među DeFi projektima - USDC je u ožujku 2020. bio prvi stablecoin koji je prihvaćen kao kolateral za Maker valutove, a u dogledno vrijeme bi USDC mogao prestići USDT po količini likvidnosti u Uniswapu (razlika je svega 10%).

Ne smijemo zanemariti kontroverznost Tethera, koja proizlazi iz nemogućnosti tvrtke Tether Limited u pružanju dokaz da je svaki token podržan u omjeru 1:1 s američkim dolarom. Osim tržišnih manipulacija ne smije se zanemariti ni činjenica da tvrtka posjeduje manje od 3% rezervi u gotovini. Isto tako tvrtka je na svojoj web stranici izmijenila izjavu o činjenici da ne postoji američki dolar za svaki izdani USDT, već umjesto toga on može biti poduprt imovinom ili potraživanjima iz zajmova koje je Tether Limited dao trećim stranama.

I za kraj, da zaključimo, preporučujemo korištenje USDC-a kao daleko sigurnijeg i reguliranijeg stablecoina u odnosu na Tether.

Nedavne objave

Electrocoin akademija

Pridruži se Electrocoinovoj kripto akademiji i sudjeluj u aktivnim diskusijama i pobliže upoznaj industriju kriptovaluta u Hrvatskoj i u svijetu.

Uvjeti nagradnog natječaja "Kriptovalutama do ulaznica za 1. HNL"

Uvjeti nagradnog natječaja " Kriptovalutama do ulaznica za 1. HNL"

Kriptovalutni novčanici i plaćanje na PayCek prodajnim mjestima

Donosimo Vam osnovni pregled kriptovalutnih novčanika, uz sve prednosti i nedostatke.