Electrocoin blog


21.02.2019. - vrijeme čitanja 5 min
Blog image

Upute za upotrebu papirnatih novčanika

Kriptovalute su vrsta digitalne imovine koji se često koristi kao novac (ili kao platežno sredstvo). Kao i svaki drugi novac, i kriptovalute je moguće pohraniti ili poslati, najčešće se pohranjuju u računalnom programu zvanom „kriptovalutni novčanik“. Kriptovalutni novčanik (ili samo „novčanik“) korisniku omogućava i jednostavno slanje kriptovalute drugom korisniku (na primjer, u svrhu plaćanja). Novčanik je, kao i svaki drugi program, prije upotrebe potrebno skinuti na mobitel ili računalo te instalirati.

Papirnati novčanik je sredstvo za pohranu kriptovalute u fizičkom obliku. To je jednostavan način da se kriptovalute pohrane bez instaliranja kriptovalutnih novčanika, a omogućavaju da se kriptovalute poklone osobi koja ne posjeduje elektronički kriptovalutni novčanik. Papirnati novčanik na sebi sadrži sljedeća 2 podatka:

  • Javni ključ — tekstualna oznaka koja omogućava provjeru salda na papirnatom novčaniku.
  • Privatni ključ — tekstualna oznaka koja omogućava slanje sredstava s papirnatog novčanika.

Oba ova podatka prate QR kodovi za lakše učitavanje u aplikacije koje čitaju QR kodove.

Kriptovalutu nije moguće poslati direktno s papirnatog novčanika, obzirom da se ipak radi samo o komadu papira ili plastike, već je kriptovalutu potrebno prebaciti s papirnatog novčanika u kriptovalutni novčanik koji se nalazi na mobitelu ili u računalu. Iz tog — digitalnog — novčanika je onda moguće kriptovalutu slati ili njome vršiti plaćanje.

U nastavku su upute kako pojedinu kriptovalutu prebaciti s papirnatog novčanika u kriptovalutni novčanik koji se nalazi na mobitelu. Koji vam je novčanik potreban možete utvrditi u sljedećoj tablici.

Novčanik Kriptovalute
Jaxx Classic (Android) BTC, ETH
Mycelium (iPhone) BTC
Trust ETH, DAI, GDX

Jaxx Classic (Android)

Aplikaciju „Jaxx Classic“ instalirajte na svojem Android uređaju. Prilikom instalacije Jaxx novčanika izaberite opciju „Create new wallet“, zatim „Express“ te kvačicom označite kriptovalute koje su Vam potrebne (recimo BTC i ETH).

Kako bi kriptovalute prebacili u novčanik prvo u gornjoj liniji Jaxx novčanika izaberite kriptovalutu koju želite prebaciti, te zatim kliknite na ikonicu ≡ u gornjem desnom uglu. Potom izaberite Menu -> Tools i slijedite upute na slikama.

Izaberite “Transfer Paper Wallet” te kliknite “I UNDERSTAND”.

Zatim kliknite na kamericu i skenirajte privatni ključ.

Zatim kliknite “Next” i onda ”TRANSFER TO JAXX”.

I to je to, sada imate kriptovalute u Jaxx novčaniku.

Mycelium (iPhone)

Aplikaciju „Mycelium“ instalirajte na svojem iPhone uređaju. Nakon otvaranja instalirane aplikacije, odaberite opciju "New Wallet". Na sljedećem ekranu odaberite "Back up now". Na sljedećem ekranu odaberite "Start". Pojaviti će vam se prva u kombinaciji od od 12 riječi koja će Vam omogućiti pristup sredstvima u ovom Mycelium novčaniku čak i ako izgubite mobitel. Svaku od 12 riječi zapišite te ih zatim unesite istim redosljedom kojim ste ih zapisali, pritisnite "Next" te na sljedećem ekranu "Finish".

Na sučelju će biti prikazan iznos Bitcoina koji imate na novčaniku.

Prebacivanje sredstava s papirnatog novčanika

Kliknite na "Cold Storage", zatim na "Scan QR code" te skenirajte QR kod.

Sretstva s vašeg papirnatog novčanika će vam biti dostupna za korištenje, sve do izlaska iz aplikacije. Sretstva neće biti trajno prebačena na vaš Mycelium novčanik, za ponovan pristup papirnatom novčaniku biti će potrebno ponovno skenirati QR kod.

Trust Wallet (ETH, DAI, DGX)

Ukoliko želite na svoj mobitel prenijeti kriptovalute ETH, DAI ili DGX, potreban vam je novčanik Trust Wallet.

Instalacija novčanika

Aplikaciju „Trust Wallet“ instalirajte na svojem Android ili iPhone uređaju. Nakon otvaranja instalirane aplikacije, odaberite opciju "Create a new Wallet". Na sljedećem ekranu označite kvadratić “I understand that if I lose...” i kliknite “Continue”. Zapišite kombinaciju od 12 riječi koja će Vam omogućiti pristup sredstvima u ovom Trust Wallet novčaniku čak i ako izgubite mobitel. Zapisanu kombinaciju pohranite na sigurno mjesto ili, još bolje, kombinaciju riječi pohranite u LastPass. Nakon što se zapisali kombinaciju od 12 riječi pritisnite “Continue” i zatim unesite ovih 12 riječi istim redosljedom kojim ste ih zapisali, te pritisnite “Done”, te na sljedećem ekranu opet “Done”.

Na sučelju će biti prikazane kriptovalute spremne za korištenje (novčanik je odmah pripremljen za slanje i primanje BTC i ETH).

Prebacivanje sredstava sa papirnatog novčanika

Kako bi kriptovalute prebacili sa papirnatog novčanika u vaš novi Trust Wallet novčanik potrebno je:

  1. U donjoj liniji teksta na sučelju aplikacije odabrati Settings,
  2. Kliknuti na ikonu Wallets
  3. Kliknuti na ikonu + u gornjoj liniji teksta za dodavanje novog novčanika
  4. Odabrati opciju I already have a wallet
  5. Pod izbornikom Network odabrati Ethereum
  6. Na sučelju Import Ethereum - odabrati Private key (nalazi se u gornjoj liniji teksta)
  7. Kliknuti na ikonu QR koda te skenirati Privatni ključ na svom papirnatom novčaniku
  8. Vaš novi novčanik će se naći na popisu novčanika spremnih za korištenje.

Na početnom sučelju vašeg Trust novčanika bit će vidljiv iznos sredstava koje imate na raspolaganju za korištenje.

I to je to...

Dodavanje u prikaz manje korištenih kriptovaluta

Ako papirnati novčanik sadrži neku od rjeđe korištenih kriptovaluta, Trust Wallet ju možda neće automatski prikazati i potrebno ju je dodati ručno.

U gornjoj liniji novčanika odabirom ikone + otvara se popis valuta koje je potrebno označiti (sivu ikonu treba pomakom pretvoriti u plavu) ako ih želite koristiti.

Ako željene kriptovalute nema na popisu, u gornju linijiu (slika lijevo - označeno crvenom strelicom) treba upisati naziv i potom odabrati željenu kriptovalutu. Nakon toga će se valuta pojaviti na popisu (slika desno). Bitno je da bude označena plavo ukoliko ju želite koristiti.

Povratkom na prvo sučelje, odabrana kriptovaluta će biti spremna za korištenje.

I to je to, upravo ste uvezli manje korištenu kriptovalutu u svoj Trust Wallet novčanik i možete ju koristiti.

Nedavne objave

Fizičke kripto mjenjačnice

Mjenjačnice koje omogućavaju kupovinu i prodaju kriptovaluta.

Uvjeti nagradnog natječaja "My Crypto Dreams in 2021"

Uvjeti nagradnog natječaja "My Crypto Dreams in 2021"

Electrocoin d.o.o. upozorava na pojavu lažnih zajmova

Povodom uočenog naglog porast prevara upozoravamo: Electrocoin d.o.o. ne nudi zajmove već se bavi isključivo kupoprodajom kriptovaluta!