Electrocoin blog


23.04.2020. - vrijeme čitanja 5 min
Blog image

Što je Ripple i kako funkcionira

Tehnologija koja stoji iza Ripplea

Ripple ima posebnu ulogu u svijetu blockchain tehnologije. Dok drugi projekti slijede put koji odbija klasični bankarski sustav, Ripple s njim surađuje. RippleLabs, organizacija koja stoji iza Ripplea, u tu je svrhu lansirala nekoliko proizvoda, xRapid, xCurrent i xVia, koje banke mogu koristiti za obradu svojih globalnih transakcija. XRP token, koji se koristi za obradu transakcija, služi kao “most valuta” (bridge currency) u mreži Ripple.

Laički rečeno, to znači da se ulazna valuta razmjenjuje u XRP i prenosi putem mreže prije transakcije. Nakon što dođe do primatelja, XRP se razmjeni u izlaznu valutu. To znači da su moguće i transakcije u dvije različite valute. XRP je trenutno jedina kriptovaluta koja se koristi u RippleNetu. Ipak, teoretski bi bilo moguće da banke stvore vlastite kriptovalute te ih koriste u mreži.

Takozvani pristupnici djeluju u mreži i preuzimaju ulogu posrednika. Oni imaju funkciju međupredmetne stanice koja prima dolazno plaćanje i prosljeđuje ga skladno njegovoj destinaciji. Transakcija se izvodi preko nekoliko pristupnika. To se pravilo posebno primjenjuje u slučaju promjene valute. Čim transakcija u mreži za ripple prolazi preko nekoliko pristupnika, stvaraju se bilješke dužnika (IOUs - „dugujem vam“) koje zatim stranka mora naknaditi. To omogućuje da se transakcije brzo usmjeravaju putem mreže bez potrebe za čekanjem da se prvotno namire dugovanja.

Funkcija XRP tokena

Kao što je već spomenuto, XRP tokeni koriste se za uravnoteženje valuta i plaćanje naknada za transakcije. Svaka transakcija podliježe naknadi u iznosu od 0,00001 XRP, koja se zatim uništava (burn) i više nije dostupna. Time se izbjegavaju pokušaji spam transakcija u visokofrekventnom RippleNetu. Drop je najmanja jedinica u odnosu na XRP token, jednako kao što je Satoshi u Bitcoinu. Važno je znati da XRP nije izrudaren, već je unaprijed u potpunosti distribuiran. Ukupno je izdano 100 milijardi XRP-a, od čega je 63 milijarde u vlasništvu RippleLabs-a. Tih 63 milijarde XRP-a služi za financiranje projekta i Ripple mreže. XRP token neovisan je o organizaciji koja stoji iza Ripple-a i nastavit će postojati čak i ako se RippleLabs zatvori. Kao i kod tradicionalnog SWIFT prijenosa, transakcija s XRP uključuje određeni rizik cijene tokena na koji utječe fluktuacije cijena. No, s obzirom na to da je prosječna transakcija u RippleNetu završena nakon otprilike 5 sekundi, rizik od snažne fluktuacije znatno je manji nego kod SWIFT prijenosa koji traje nekoliko dana. Investitori i korisnici mogu spremiti svoj XRP u službeni online novčanik, ali i na neslužbene desktop novčanike.

Prednosti i nedostaci Ripplea

Prednosti Ripple protokola: ● Gotovo ga je nemoguće lažirati ● Brze transakcije u roku od nekoliko sekundi ● Otvoreni standard ● U posljednjoj fazi može djelovati kao univerzalni medij bilo koje valute ● Omogućuje brzo izdavanje kredita i pozajmljivanje određenih novčanih iznosa ● Zajmovi IOU (vrsta mjenice) ● Jednostavno spajanje platnih mreža ● Mnogo novih mogućnosti zbog maksimalne kompatibilnosti

Nedostaci protokola Ripple: Iako sve vezano za Ripple tehnologiju zvuči pozitivno, tvrtka koja stoji iza protokola često kritizirana zbog različitih “mutnih” poslovnih praksi. Između ostalog, navodi se da je tvrtka, iako je obećala da će velik dio XRP-a prenijeti korisnicima mreže, do sada prenijela samo manje iznose. Osim toga, Ripple Labs zadržao je gotovo polovicu svih postojećih XRP-a kako bi imali koristi od povećanja vrijednosti njihove kriptovalute.

Upotreba Ripple-a u bankarskom sektoru

Ripple omogućuje banci koja ima Ripple API da pošalje bilo koju valutu drugoj financijskoj instituciji bez posrednika. Svi članovi RippleNeta povezani su putem Ripple-ove standardizirane tehnologije, xCurrent. xCurrent je prvi globalni sustav bruto namire u stvarnom vremenu (RTGS) koji bankama omogućuje brzinu, transparentnost i efikasnost slanja, brisanja i namire transakcija. Sustav se također naziva i Ripple Transaction Protocol (RTXP) ili Ripple protokol plaćanja. Ovaj protokol pomaže bankama da ponude nove prekogranične usluge plaćanja uz istovremeno smanjenje ukupnih troškova transakcije.

Iako je Ripple stvoren za banke, on na njih nije ograničen. Na internetu se dosta raspravlja o tome da je povezanost s bankama jedno od Rippleovih ograničenja jer se protivi osnovnoj zamisli blockchaina, ali dugoročno, kako se sve više i više banaka pridruži, to “ograničenje” bi trebalo postati Rippleova najveća prednost. RippleNet trenutno broji preko 200 članova od kojih su mnogi ugledne financijske institucije. Navest ćemo najvažnije članove RippleNet-a. Subjekti na ovoj listi su banke koje provode xCurrent i druga rješenja za poboljšanje usluga i za B2B transakcije i za svoje klijente.

Popis najznačajnijih partnera:

1. SBI Holdings SBI Holding glavni je podupirač Ripplea, a njegov je predsjednik Yoshitaka Kitao čak član Upravnog odbora Ripplea. SBI jako vjeruje u Ripple, što je dovelo do formiranja SBI Ripple Asia, koji je usredotočen na povećanje usvajanja Ripplea u Aziji.

2. American Express Jedna od najstarijih financijskih institucija u Sjedinjenim Državama, American Express pridružio se RippleNetu 2017. godine i ovaj potez stvorio je puno pozitivnih naslova za Ripple te je pomoću ovoga brzo počeo privlačiti velike igrače iz bankarskog sektora u RippleNet.

3. Standard Chartered Suradnja tvrtke Standard Chartered s Rippleom krenula je 2015. godine, kada je objavljen Proof-of-Concept koji se odnosio na sigurnost fakturiranja trgovinskih ugovora u financijskoj industriji.

4. HSBC S imovinom većom od tri trilijuna dolara, HSBC je jedna od najutjecajnijih svjetskih banaka. Iz HSBC-a se o Rippleu mogu čuti pretežito dobre stvari o tome kako blockchain tehnologija može unaprijediti bankarski sektor.

5. Barclays Barclays je jedna od najpoznatijih banaka na svijetu. Britanska multinacionalna investicijska banka posjeduje imovinu u vrijednosti preko trilijun funti te zahvaljujući Ripple-u pokazuje sve veći interes za blockchain tehnologiju. U 2016. godini, konzorcij Barclays i 11 drugih banaka najavio je da će koristiti XRP token za međunarodna plaćanja s ciljem smanjenja troškova i vremena prijenosa.

Nedavne objave

USDC i USDT na PayCeku

Uvođenjem 2 nova stablecoina USDC i USDT, na PayCeku je od danas za plaćanje dostupno 9 kriptovaluta (BTC, ETH, DAI, XLM, XRP, USDT, USDC, BCH, EOS).

Kompatibilnost kripto novčanika s uslugom Paycek

Naša usluga PayCek.io omogućava plaćanje kriptovalutama na prodajnim mjestima.

Iz tehničkih razloga preporučujemo uporabu osobnih novčanika, od kojih su najkompatibilniji:

 • Exodus
 • Trust

PayCek neće prihvatiti plaćanja napravljena putem burzovnih kripto novčanika. Nepotpuni popis nekompatibilnih novčanika je sljedeći:

 • Binance
 • Coinbase
 • Kraken
 • Bitfinex
 • Bitrex
 • KuCoin
 • Huobi Global
 • Hotbit
 • Bitstamp
 • Liquid
 • Bitmex
 • Bithumb
 • bitfFyer
 • FTX
 • Coinone
 • crypto.com
 • Poloniex
 • Wirex
Fizičke kripto mjenjačnice

Mjenjačnice koje na fizičkim lokacijama omogućavaju kupovinu i prodaju kriptovaluta za gotovinu.