Electrocoin blog


13.04.2020. - vrijeme čitanja 5 min
Blog image

Maker Dao - 1. dio

Što je Maker?

Maker je platforma bazirana na pametnim ugovorima koja kontrolira i prodaje svoj stablecoin Dai. Dai se naziva održivom zamjenom za Tether (USDT). Platforma Maker koja je decentralizirana te samoprovjerljiva, stabilizira vrijednost Daija na jedan američki dolar koristeći mehanizme vanjskog tržišta i ekonomske poticaje.

Eliminirajući potrebu za povjerenjem u centraliziranu organizaciju i gnjavažu s revizijama trećih strana, Maker nudi transparentan stabilan sustav koji je može biti u potpunosti pregledan na Ethereum blockchainu.

Usporedba Daija s Tetherom

SličnostiCijena - Oba su vezani za cijenu jednog američkog dolara ● Vrsta imovine - Oba su sredstva zaštićena kolateralima ● Mogućnost rudarenja - Oba coina nije moguće rudariti

Razlike Kolateralna imovina - Tether je podržan s američkim dolarima u revidiranim bankarskim rezervama, dok iza vrijednosti Daija stoje kolateralizirani Ethereum pametni ugovori. Stabilizacija cijena - cijena Tethera u potpunosti se dobiva iz mogućnosti vlasnika da zamijeni jedan Tether za jedan američki dolar. Daijeva se cijena stabilizira na jedan američki dolar pomoću faktora vanjskog tržišta, kao što su pozicije kolateraliziranog duga (CDP), autonomnih mehanizama povratnih informacija i vanjskih ekonomskih poticaja. Blockchain - Tether se izdaje na Bitcoin blockchainu putem Omni Layer protokola, dok se Dai izdaje na Ethereum blockchainu. Decentralizacija - Tether je u osnovi centraliziran jer ga može stvoriti ili uništiti samo kompanija Tether Limited. S druge strane, Dai je više decentraliziran jer Dai mogu stvoriti i uništiti samo pojedinačni korisnici.

Kako funkcionira Maker sustav?

Ovo će biti najizazovniji dio ovog vodiča. Da bi se razumjelo kako Maker stvara stabilnost za Dai token, zahtijeva malo pozadinskog znanja o blockchainu, a konkretno ethereumu. Za one koji nemaju potrebno znanje, u daljnjem tekstu stavljene su kratke definicije uz neke riječi koje možda ne razumijete. A ako imate ovo znanje, sigurni smo da će vam se svidjeti elegancija Maker sustava. Napomena: Ako ste “samo” potrošač, sljedeće objašnjenje ne trebate razumjeti izvan vlastite znatiželje. Ako samo želite kupiti Dai, moći ćete ga trgovati za dolare, bitcoin, ether i druge valute na različitim kripto burzama. Dai (Makerov stabilcoin) potpomognut je kolateralom (specifično etherom). Recimo da ste vlasnik ethera te želite stvoriti Dai. Vaš prvi potez bio bi poslati svoj eter na "poziciju kolateraliziranog duga" poznatu u skraćenici kao CDP. CDP je vrsta softvera koji pokreće blockchain, u ovom slučaju ethereum blockchain te “živi” unutar Maker ekosustava. Ovaj se softver naziva pametni ugovor.

Osnova Maker ekosustava

Čitav Maker ekosustav izgrađen je na "pametnim ugovorima" poput CDP-a, pametnog ugovora koji je gore spomenut. Blockchain vam omogućuje da sami radite određene stvari za koje vam je nekada bio potreban posrednik. Kao što internet omogućuje razmjenu informacija bez posrednika, blockchain omogućuje dijeljenje vrijednosti bez posrednika (third party). Bitcoin je prva mreža koja je ovaj koncept koristila, čija je osnovna pretpostavka bila da možete poslati bitcoine iz točke A u točku B, a da glede transakcije ne morate vjerovati nikome. Sve je povjerenja usmjereno u blockchain koji nitko ne kontrolira. Ethereum je s ovim konceptom napravio korak dalje i omogućio korisnicima da dodaju upute ovim prijenosima. Tako je nastao pametni ugovor. Sada je moguće postaviti transakciju na način: "Pošaljite moj ether iz točke A u točku B ovog dana, u ovom trenutku i s ovim posebnim uputama."

Korištenje pametnih ugovora za stvaranje stablecoina

Ključni pametni ugovor u Makeru je CDP. Najlakše ga je opisati kroz stvarnu situaciju. Zamislite se da ste u banci i tražite kredit na temelju kuće. Svoju kuću postavljate kao osiguranje (kolateral), a banka vam zauzvrat daje novac u obliku zajma. Ako se vrijednost vaše kuće smanji, od vas će tražiti da vratite zajam. Niste u mogućnosti vratiti zajam, banka će vam uzeti kuću. Vratimo se sada na Maker, kako bismo to učinili, u ovoj situaciji samo zamijenite pojam kuće etherom, banku pametnim ugovorom i zajam s Daijem. To je sve. Dajete Maker CDP pametnom ugovoru svoj ether i omogućuje vam da uzmete zajam u Daiju. Ako vrijednost vašeg ethera prijeđe neki određeni prag, ili ćete morati otplatiti pametni ugovor kao što biste morali u banci, ili će vaš ether prodati na dražbi najvećem ponuditelju.

Ukratko, CDP-ovi su jednostavno mjesto na kojem se nalazi kolateral (ether) sustava Maker. Kada je vaš ether u CDP pametnom ugovoru, moći ćete stvoriti Dai. Količina Daija koju možete stvoriti je relativna u odnosu na to koliko etera ste stavili u CDP. Taj je omjer fiksan, ali može se mijenjati s vremenom. Količina Daija koju mogu stvoriti u odnosu na eter koji sam stavio naziva se omjer kolateralizacije. Recimo da eter trenutno vrijedi 100 USD, a omjer kolateralizacije iznosi 150%. Ako u CDP pametni ugovor pošaljete 1 ether (100 USD), sada možete stvoriti 66 Dai-ja. To znači da je, uz trenutnu vrijednost ethera, svakih 100 Daija koji se stvore potpomognuto kolateralom od 1,5 ethera. U Maker sustavu ne gubite ether, ali ga više ne kontrolirate. Ether koji je poslan CDP-u tu je zaglavljen dok ne vratite 66 Daija. Sljedeći dijagram pomaže u vizualizaciji kako možete otvoriti i zatvoriti CDP. Ovaj je dijagram nešto pojednostavljen. Primjerice, CDP se zapravo ne nalazi u vašem novčaniku.

maker-dao-2.jpg

U drugome dijelu ovoga članka saznajte više o tome što se događa unutar Maker sustava ako vrijednost ethera padne, čemu služi MKR token i globalna nagodba!

Nedavne objave

USDC i USDT na PayCeku

Uvođenjem 2 nova stablecoina USDC i USDT, na PayCeku je od danas za plaćanje dostupno 9 kriptovaluta (BTC, ETH, DAI, XLM, XRP, USDT, USDC, BCH, EOS).

Kompatibilnost kripto novčanika s uslugom Paycek

Naša usluga PayCek.io omogućava plaćanje kriptovalutama na prodajnim mjestima.

Iz tehničkih razloga preporučujemo uporabu osobnih novčanika, od kojih su najkompatibilniji:

 • Exodus
 • Trust

PayCek neće prihvatiti plaćanja napravljena putem burzovnih kripto novčanika. Nepotpuni popis nekompatibilnih novčanika je sljedeći:

 • Binance
 • Coinbase
 • Kraken
 • Bitfinex
 • Bitrex
 • KuCoin
 • Huobi Global
 • Hotbit
 • Bitstamp
 • Liquid
 • Bitmex
 • Bithumb
 • bitfFyer
 • FTX
 • Coinone
 • crypto.com
 • Poloniex
 • Wirex
Fizičke kripto mjenjačnice

Mjenjačnice koje na fizičkim lokacijama omogućavaju kupovinu i prodaju kriptovaluta za gotovinu.