Electrocoin blog


27.02.2020. - vrijeme čitanja 5 min
Blog image

Što je Ethereum i kako funkcionira

Što je Ethereum i kako se razlikuje od Bitcoina?

Kao i Bitcoin, Ethereum je distribuirana javna blockchain mreža. Iako postoje neke značajne tehničke razlike između to dvoje, najvažnija razlika koju treba napomenuti je da se Bitcoin i Ethereum značajno razlikuju u namjeni i mogućnostima. Bitcoin nudi jednu specifičnu primjenu blockchain tehnologije, elektronički gotovinski sustav koji omogućava peer to peer transakcije. Dok se Bitcoin blockchain koristi za praćenje vlasništva nad digitalnom valutom (Bitcoinom), Ethereum se fokusira na razvoj kompletnog decentraliziranog ekosustava te omogućuje pokretanje programskog koda za bilo koju decentraliziranu aplikaciju.

Ethereum je najraširenija blockchain platforma koja se koristi za izradu decentraliziranih aplikacija. Razlika između centraliziranih i decentraliziranih aplikacije je ta da, kod centraliziranih aplikacija, jedna grupa servera sadrži svu logiku i ovlasti za provođenje potrebnih koraka. Grupa prima korisnikov zahtjev, obrađuje ga, sprema ono što mu treba i vraća ispravan odgovor. Kod decentraliziranih aplikacija (ili DAPP-ova) svi nodeovi u mreži dobivaju informacije i uvjete koje korisnik primjenjuje unutar pametnog ugovora. Nakon što se ugovor sklopi, svi nodeovi imaju potpuno iste podatke, uvjete te logiku na kojoj je temeljen ugovor, spremljenu na svojoj kopiji blockchaina. Cilj Ethereum zajednice je postići status “svjetskog računala” koje će demokratizirati i decentralizirati postojeći model interneta. Ideja iza ovoga je izbacivanje posrednika, odnosno onemogućavanje nekog vanjskog entiteta i njegove umješanosti u rad aplikacije. U ovom slučaju, samo korisnik može napraviti promjene na svome računu u aplikaciji.

Teoretski, Ethereum kombinira kontrolu nad osobnim informacijama kakvu su ljudi imali u prošlosti s načinom rukovanja informacijama koji koristimo u digitalnom dobu. Svaki put kada spremite promjene ili dodate/izbrišete bilješke, zapis svakog nodea na mreži se promijeni.

Ethereum - od začetka do danas

Ethereum priča započela je u studenom 2013. *godine kada je osnivač Vitalik Buterin objavio Ethereum whitepaper. Dva mjeseca nakon toga, u *siječnju 2014., razvoj platforme javno je objavljen. Prvotni Ethereum tim činili su: Vitalik Buterin, Mihai Alisie, Anthony Di Lorio i Charles Hoskinson. U kolovozu 2014. završio je Ethereum ICO, koji je ujedno i prvi ICO! Ovim putem, skupljeno je 18,4 milijuna američkih dolara. Skoro godinu dana nakon ICO-a, sredinom 2015., u pogon je pušten Ethereum testnet, “Olympic”. Nakon testiranja “Olympica”, prva faza Ethereumovog razvoja pod nazivom “Frontier” također je puštena u pogon 30. srpnja iste godine.

Nadalje, lipanj 2016. godine ostavio je traga na Ethereumu, tada se dogodio DAO hack pri kojem su hakeri ukrali 50 milijuna dolara vrijednosti Ethera, što je tada bilo 15% njegove cjelokupne cirkulacije. Taj događaj podijelio je Ethereum zajednicu te se 25.10.2016. dogodio hardfork i nastao je Ethereum Classic. U listopadu 2017. *dogodio se The Metropolis Byzantium hard fork update, a u *veljači 2019., dogodio se The Metropolis Constantinople hard fork update. Trenutno, pri spomenu Ethereuma u kripto zajednici, najčešće se diskutira o Ethereumu 2.0. Ethereum 2.0 trebao bi donijeti mnoge izmjene i poboljšanja Ethereum sustavu, ali je ključna izvedba ovih nadogradnji.

Pametni ugovori na Ethereum platformi

Pametni ugovori su pojam koji je nastao 1997. godine, ali do realizacije je došlo tek pojavom blockchain tehnologije. Iako su pametni ugovori implementirani i u Bitcoinov softver, Ethereum je pravi “game changer” na području primjene pametnih ugovora.

Pametni ugovor računalni je protokol namijenjen digitalnom olakšanju, provjeri ili provođenju pregovora ili izvršenja ugovora. Pametni ugovori omogućuju obavljanje vjerodostojnih transakcija bez posrednika koji osigurava transparentnost. U ovom slučaju, transparentnost osigurava blockchain tehnologija. Budući da pametni ugovori rade na blockchainu, oni se odvijaju točno onako kako su programirani bez mogućnosti cenzure, zastoja, prijevara ili uplitanja trećih strana.

EVM - Ethereum Virtual Machine

Najvažnija inovacija Ethereuma, Ethereum Virtual Machine (EVM) je Turingov cjelovit softver koji radi na Ethereumovoj mreži. Omogućuje bilo kome pokretanje bilo kakvog programa, bez obzira na programski jezik. Ethereum Virtual Machine čini postupak stvaranja blockchain aplikacija mnogo lakšim i učinkovitijim nego ikad prije. Umjesto da se mora izgraditi originalni blockchain za svaku novu aplikaciju, Ethereum omogućava razvoj potencijalno tisuće različitih aplikacija na jednoj platformi.

Tokeni bazirani na Ethereum platformi

Ethereum se koristi i kao platforma za stvaranje drugih kriptovaluta. Zbog standarda tokena ERC20 koji je definiran od strane Ethereum Foundation-a, drugi programeri mogu izdati vlastite verzije ovog tokena i prikupljati sredstva putem Početne Ponude Kriptovaluta (ICO). U ovoj inovativnoj strategiji prikupljanja sredstava, izdavatelji tokena postavljaju iznos koji žele prikupiti (hard cap) te minimalni iznos potreban za izvršenje projekta (soft cap). Tada se njihova kriptovaluta nudi javnosti na prodaju, a izdavači u zamjenu za svoj token najčešće primaju Ether ili Bitcoin. ICO-i su u posljednje tri godine prikupili preko 15 milijardi dolara putem Ethereum platforme, a najuspješniji ICO na svijetu prikupio je oko 4 milijarde dolara. Taj projekt je EOS, a njegov token modela je ERC20.

Ethereum je stvorio novi standard pod nazivom ERC721. Takav token namijenjen je za praćenje jedinstvenih digitalnih sredstava. Jedan od najvećih slučajeva upotrebe takvih tokena digitalni su predmeti jer infrastruktura ovog tokena omogućuje ljudima da dokažu vlasništvo nad unikatnom digitalnom imovinom. Trenutno se mnoštvo igara gradi pomoću ove tehnologije, poput kratkotrajnog hita CryptoKitties-a.

Ethereum platforma trenutno je kralježnica cijelog kripto ekosustava. Nakon ovog uvoda u Ethereum, u idućem članku ćemo napisati više o konsenzus algoritmu koji Ethereum mreža koristi, Ethereumu 2.0, te budućem razvoju ovog perspektivnog projekta.

Nedavne objave

Pridružite se webinaru “Freelancers - Knjigovodstvo - Kriptovalute”.

Pozivamo vas na Freelance Webinar pod nazivom “Freelancers - Knjigovodstvo - Kriptovalute”.

PRAVILA NAGRADNE IGRE “KUKUS KLAN CRYPTO FAN”

PRAVILA NAGRADNE IGRE “KUKUS KLAN CRYPTO FAN”

Uskršnji popusti za kripto plaćanja kod PayCek partnera

Bliži nam se Uskrs, stoga smo i mi odlučili širiti radosne vijesti! Priključite nam se u našoj posebnoj Uskršnjoj promociji i prelistajte naš novi Uskršnji katalog!