Electrocoin blog


20.12.2019. - vrijeme čitanja 4 min
Blog image

Događaji koji su utjecali na kretanje cijene Bitcoina kroz 2019

Ako upitate nekoga tko nije aktivno uključen u kripto tržište o tome može li se zaraditi na kripto tržištu, vjerojatno ćete čuti kako se dalo zaraditi u 2017. godini te da danas nema prostora za zaradu. Mi tvrdimo suprotno, a kako smo trenutno na kraju 2019. godine, vrijeme je za godišnji recap događaja koji su utjecali na značajne pomake u cijeni Bitcoina kroz ovu godinu.

Bitcoin je ove godine imao spor start. Na početku godine cijena je bila 3.300 američkih dolara te nije bila pretjerano volatilna. Sve do travnja cijena Bitcoina se kretala u granicama od 3.300 - 4000 dolara. Stagnacija s početka godine završila je 02., travnja kada je Bitcoin dostigao cijenu od 4700 dolara, postižući rast od 20% u jednom danu. Takav dnevni rast je bio neviđen od početka bear marketa.

Cijena Bitcoina projurila je kroz 3 resistance razine, a ako se pitate zašto, postoji nekoliko potencijalnih razloga. Jedan od njih je preozbiljno shvaćena šala za prvi April. Na portalu Finance Magnate pojavila se informacija kako je SEC odobrio dva Bitcoin ETF-a, a ta vijest se dalje proširila kao požar te potencijalno izazvala ovaj nagli rast. Ostali potencijalni razlozi rasta su česti na kripto tržištu, a to je “bear exhaustion” i/ili manipulacija tržištem.

Idući nagli pomak cijene dogodio se u svibnju, kada je Bitcoin u samo nekoliko dana porastao za 40% vrijednosti u cijeni. A ako gledamo cijeli mjesec svibanj, Bitcoin je s cijene od 5000 dolara došao gotovo do 9000 dolara. Pretpostavka je da je razlog za ovaj rast bilo rano unovčavanje događaja koji će se odviti u svibnju 2020. godine, Halvinga. Halving je u prošlosti uvijek sa sobom donosio značajan rast cijene Bitcoina, a mnogi očekuju da će se isto dogoditi i u 2020-oj. U zadnjih nekoliko godina, “rano unovčavanje” postalo je svojevrsni trend u kojemu iskusni investitori ulažu na temelju događaja koji će se dogoditi u roku od godinu ili više te svoje kriptovalute prodaju netom prije događaja kada većina investitora kupuje tu kriptovalutu s ciljem zarade na brzom rastu cijene.

Hype koji je okruživao Bitcoin halving je splasnuo nakon Livecoin halvinga koji nije imao nikakav utjecaj na cijenu LTC-a.

Novi val porasta cijene Bitcoina stigao je nakon 10., lipnja. Cijena je skočila s 7.300 dolara na čak 13.000 dolara te je tako dosegla ovogodišnji ATH koji ove godine vjerojatno neće biti “oboren”. Ovaj mini bull run trajao je točno mjesec dana u kojih je cijena narasla za 80%. Tijekom ovog perioda stvorio se veliki hype na tržištu te su kružile priče o povratku cijena s kraja 2017. godine. Nažalost, to se nije dogodilo. Uzrok ovome rastu nije očit, ali postoji nekoliko pretpostavki. Prva, i najrealnija je Facebookova najava izdavanja GlobalCoin-a. GlobalCoin je dio projekta Libra, Facebookove kriptovalute. U to vrijeme Libra je bila puno perspektivnija nego što je trenutno te je uvela svjež novac u Bitcoin i ostale kriptovalute. Ostale pretpostavke vezane su na jednu od najvećih kripto burzi u svijetu, Binance, te Livecoin halving.

Odluka Binancea da zabrani trgovanje korisnicima iz SAD-a vjerojatno je pridonijela uspjehu Bitcoina. Kad je ova kripto burza promijenila svoje uvjete korištenja 14. lipnja, reakcija korisnika je bila instantna prodaja Binance Coina. Mnogi američki investitori prodali su svoje udjele u BNB-u te se okrenuli BTC-u. Ovo razdoblje bilo je jako volatilno te se cijena više puta kretala između 9 i 12 tisuća dolara.

Nakon ovog masivnog rasta, uslijedila je korekcija, a cijena Bitcoina pala je za gotovo 30% u samo tjedan dana. Tada je počeo down trend na tržištu kriptovaluta koji traje i dan danas. Ne zna se razlog ovomu down trendu, ali je očito da se tržište kriptovaluta nakon snažnog ljetnog rasta iscrpilo.

Ovu godinu obilježilo je nekoliko ključnih događaja koji su utjecali na ukupno stanje kripto tržišta, ali nisu imali direktan utjecaj na cijenu, na primjer: BAKTT Bitcoin budućnosnice, Facebookova Libra, Craig Wrightovo pretvaranje da je Satoshi te dovršetak rehabilitacijskog plana za Mt. Gox investitore.

Cijena Bitcoina u trenutku pisanja ovog članka je 7.100 dolara, što je pad od 45% u odnosu na ovogodišnji ATH. Iako je trenutni trend negativan, gledajući na godišnjoj razini, Bitcoin je trenutno 115% vrijedniji nego na početku 2019-te godine.

Napravit ćemo malu digresiju na početak članka gdje smo spomenuli zaradu na trgovini Bitcoinom. U ovoj godini ste uspješnim trgovanjem Bitcoinom mogli potencijalno zaraditi čak 293% profita. Ovo je samo analiza kretanja cijene Bitcoina te nije financijski savjet, jedino što možemo savjetovati je da pažljivo birate svoje investicije i ne investirate više nego što možete izgubiti.

Nedavne objave

Kriptovalute postaju dostupne

Kako bi kriptovalute postale najpoželjniji način plaćanja, tvrtka Electrocoin kroz svoje usluge Bitcoin mjenjačnica i Paycek proaktivno radi na povećanju dostupnosti kriptovaluta širokoj javnosti.

Uvjeti nagradnog natječaja "Bitcoin block reward halving"

Vrijeme održavanja nagradnog natječaja je od 5.5.2020. u 10 sati do 11.5.2020. u podne ili do pojave Bitcoin bloka koji u polju „height“ ima iznos 629964 (koji god događaj bude prije). Da bi ostvarili pravo na sudjelovanje u nagradnom natječaju EC-a sudionici moraju zapratiti odgovarajući EC-ov profil (u slučaju objave na Facebooku pritisnuti „Like“ na profilu „Bitcoin mjenjacnica“, a u slučaju objave na Linkedinu pritisnuti „Follow“ na profilu „Electrocoin“) te u komentar ispod izvorne EC objave upisati predviđeni trenutak halvinga.

Blockchain u crowdfunding industriji

Postoji velik broj perspektiva prema tržištu kriptovaluta. Rasprava o korisnosti i intrinzičnosti kriptovaluta jedna je od tema oko koje se vode žustre rasprave. Oko ove teme lome se koplja stručnjaka iz raznih industrija, a mogu se naći razna mišljenja, od pretjerano pozitivnih, sve do radikalno negativnih.

U ovome članku nećemo lobirati ni za jednu od ovih strana, već ćemo se usredotočiti na ono oko čega se svi slažu. To je potencijal blockchain tehnologije te njezin utjecaj na razvoj postojećih industrija. Stručnjaci se slažu da će blockchain u budućnosti biti prekretnica u razvoju određenih industrija. Ipak, postoje industrije gdje se blockchain implementirao te omogućio demokratizaciju čitave branše.