Electrocoin blog


25.03.2020. - vrijeme čitanja 8 min
Blog image

Migracija s ETH 1.0 na ETH 2.0 chain

Što je Ethereum 2.0

Ethereum 2.0 izraz je koji se koristi za opisivanje niza planiranih nadogradnji Ethereum platforme kako bi je učinili bržom i boljom. Potencijalna ažuriranja služe za rješavanje trenutnih Ethereumovih problema sa skaliranjem, miningom i do određene mjere sa sigurnošću. Ove nadogradnje uključuju prelazak s Proof-of-Worka na Proof-of-Stake.

Ključni dijelovi Ethereuma 2.0 su:

Sharding - dijeljenje velike baze podataka na manje upravljive dijelove. Ovo rješava pitanja skalabilnosti i brzine transakcije te sprečava jednu aplikaciju da uspori mrežu. ● eWASM - Jedan od središnjih aspekata Ethereuma 2.0 bit će prijelaz s EVM-a na eWASM. ● Plasma - dodatni sloj povrh postojeće mreže koji može podnijeti ogromne količine transakcija. To je Ethereum inačica Bitcoinovog Lightning Networka. ● Raiden - rješenje za off-chain skaliranje, poput Plasme. Dakle, ovo je također Ethereumov odgovor na Lightning Network.

Ove komponente ćemo detaljno opisati kasnije u članku.

Imajući u vidu gore navedeno, jedinstveno rješenje (a također i dugo planirana završna faza Ethereuma 1.0 koja nas dovodi do Ethereuma 2.0) naziva se Serenity.

Serenity je ideja koja objedinjuje većinu navedenih ideja za nadogradnju Ethereuma (uključujući Proof-of-Stake, eWASM i Sharding) zajedno na novom paralelnom lancu koji bi išao “uz bok” i bio u potpunosti kompatibilan s postojećim lancem.

Zašto se Ethereum prebacuje na 2.0 verziju?

Kako bi se Ethereum prebacio na 2.0 verziju, potrebna su određena ažuriranja od kojih neka uključuju promjenu koda koju bi zajednica trebala prihvatiti. Nadogradnje koje ne zahtijevaju promjenu koda djelovati će kao dodatni slojevi na postojećoj mreži (ili u slučaju Serenityja, potpuno novom lancu koji postoji usporedno s trenutnim lancem). Prebacivanje na Ethereum 2.0 bitno je jer se obuhvaćaju temeljni i trenutni problemi Ethereuma.

Problemi uključuju:

Skalabilnost - Sposobnost Ethereuma da bude svjetsko računalo koje obrađuje financijske transakcije i hosta pametne ugovore i DApp-ove, a da pritom ne bude spor. Upravo je to trenutni problem. Većina rješenja Ethereuma 2.0 usmjerena je na taj problem.

Sigurnost - Sigurnost nije glavni problem Ethereuma, ali postoje aspekti sigurnosti koji se moraju poboljšati i to je jedna od stvari na kojoj se radi.

Rješenje za težinu rudarenja - Postoji ugrađeno pravilo koje prisiljava razvojne programere da s vremenom pređu s Proof-of-Work rudarenja na Proof-of-Stake. To se postiže smanjivanjem nagrada za rudarstvo te povećanjem težine rudarstva. Ovo je nezgodan problem u čije riješenje Ethereum ulaže značajne resurse.

Tranzicija na Proof-of-Stake

Za one koji su novi u blockchainu, blockchain utemeljen na PoS protokolu nudi ogromna poboljšanja u odnosu na PoW u aspektima brzine, energetske učinkovitosti i skalabilnosti.

Osnivački tim Ethereuma osjetio je izdaleka krizu uzrokovanu PoW protokolom. Nekoliko mjeseci nakon “izlaska” Ethereuma, Buterin se zalagao za prelazak Ethereuma s PoW-a, na PoS, koji izračunava utjecaj nodea proporcionalno njegovom udjelu u mreži. I dalje bi postojala ekonomska barijera za potvrđivače, samo bi se oblik prebacio iz fizičke u virtualnu barijeru.

Proof-of-Stake (PoS) prvotno je predložen 2012. godine kako bi se riješio problem velike energetske potrošnje koji danas muči rudarsku zajednicu. Predlažući alternativnu metodu koja se naziva "zalog", tj. odabir nodeova na osnovu količine kriptovalute koje pojedinac posjeduje te založi. Izumitelji PoS-a imali su namjeru mehanizam premjestiti na virtualnu platformu, što ne bi samo dovelo do manje potrošnje energije, već bi postalo pristupačne, jeftinije i skalabilnije. PoS validatori se ne nagrađuju u novim kriptovalutama. Umjesto toga, plaća im se naknada za transakciju koju određuje mreža, ta naknada ovisi o broju transakcija.

Kripto zajednica pri spomenu PoS-a često ukazuje na urođenu pogrešku koju protokol utemeljen na “zalozima” donosi u mrežu. Realni problem je taj da bi bogati rudar mogao imati preveliku kontrolu nad mrežom. Da bi se to izbjeglo, mreža može ograničiti broj ili vrijednost zaloga, jer je PoS u osnovi model koji određuje mrežu. Za rješavanje, sprečavanje i kažnjavanje zlonamjernih elemenata, Ethereum će implementirati PoS protokol nazvan Casper.

Sharding

Sharding se odnosi na cijepanje cijele Ethereum mreže na više dijelova koji se nazivaju “shards”. Svaki dio bi sadržavao svoje neovisno stanje, odnosno jedinstveni skup stanja na računu i pametnih ugovora.

Sharding je definitivno najsloženije rješenje Ethereumovog skaliranja. To je ujedno i rješenje za koje se očekuje da će biti implementirano posljednje, što će programerima pružiti potrebno vrijeme da ga u potpunosti iskoriste i testiraju u proizvodnim okruženjima.

Sharding se razlikuje od Plasme u tome što ne pokušava maknuti transakcije s blockchaina. Ono što čini je pokušaj da razbije blockchain na više dijelova, tako da nodeovi nisu odgovorni za obradu svake transakcije emitirane u Ethereum mreži. Pitanje je, može li Ethereum implementirati Sharding, a da mreža i dalje ostane sigurna?

eWASM

Jedan od središnjih aspekata ažuriranja Ethereuma 2.0 bit će prijelaz s EVM-a na eWASM. Wasm predstavlja WebAssembly, otvoreni standardni skup “instrukcija” koji je razvila grupa W3C zajednice.

Ewasm (Ethereum WebAssembly) je "ograničen podskup Wasm-a" koji je modificiran posebno za Ethereum mrežu. Wasm je dizajniran s točno određenim ciljevima tako da bude brz, učinkovit i prenosiv. To znači da može iskoristiti uobičajene hardverske mogućnosti za pokretanje pri „skoro izvornoj brzini“. Softver je također dizajniran tako da se lako može čitati i ukloniti pogrešku. To se postiže tekstualnim formatom koji ljudi mogu čitati, omogućujući kôd ručnim gledanjem, pisanjem i otklanjanjem greške.

Plasma

Struktura plazme izgrađena je korištenjem pametnih ugovora i Merkle stabala, omogućujući stvaranje neograničenog broja dječjih lanaca (child chain) koji su u stvari manje kopije roditeljskog Ethereum bloka. Povrh svakog dječjeg lanca može se stvoriti više lanaca i to je ono što gradi strukturu sličnu stablu.

U osnovi, svaki dječji lanac plazme prilagodljiv je pametni ugovor koji se može osmisliti na jedinstveni način i udovoljavati različitim potrebama. To znači da lanci mogu postojati i djelovati neovisno. Krajnji cilj je da plazma omogući tvrtkama i kompanijama da implementiraju skalabilna rješenja na različite načine, u skladu sa svojim specifičnim kontekstom i potrebama.

Raiden Network

Raiden Network (RDN) jedno je od prvih generičkih rješenja skalabilnosti objavljenih na Ethereum mainnetu. Izgrađena kao Sloj 2, Raiden je mreža kanala za naplatu ili mreža pojedinačnih platnih kanala koji se mogu međusobno povezati poput interneta kako bi se omogućilo plaćanje od stranke A do stranke B.

Da biste stavili sredstva na Raiden Network, morate položiti (zaključati) sredstva (ERC20 tokene) s Ethereum lanca. To se postiže putem Raiden Network pametnog ugovora koji ima API tako da bilo koji autor aplikacije može ovu značajku lako priključiti u svoju aplikaciju. Iako su sredstva na Raiden mreži, možete izvršiti višestruko plaćanje između više strana, bez da opterećujete Ethereum mrežu. Kada konačno odlučite povući svoja sredstva iz Raiden mreže natrag na Ethereum mrežu, ponovno ćete upotrijebiti Raiden pametni ugovor.

Kako biste si približili funkciju Raiden Networka, zamislite vaš račun u Ethereum mreži kao "štedni račun" (rijetko korišten / veće transakcije), dok će vaš račun u Raiden mreži djelovati kao "tekući račun" (redovna upotreba / manja plaćanja).

Migracija s tokena s ETH 1.0 na ETH 2.0

Prijelaz na Ethereum 2.0, započet će početkom 2020. i trajat će do 2022. godine. Skup nadogradnji matične mreže Ethereum 1.0 sve dok Ethereum 2.0 nije u potpunosti spreman za dvije ili tri godine, naziva se "Ethereum 1.x". U stvari, do 2022. godine, kada se očekuje da faza “Serenity 3” bude završena, Ethereum 2.0 i 1.0 će se odvijati paralelno. Tada će se Ethereum 1.0 i dalje koristiti za sve transakcije i za izvršavanje pametnih ugovora.

Beacon chain bit će novi PoS blockchain koji će se odvijati paralelno s Ethereum 1.0, a bit će koordinacijski sloj Ethereuma 2.0. Beacon chain neće biti stvoren kao hard fork Ethereuma 1.0 jer će biti potpuno novi blockchain.

Ključni elementi prijelaza na Ethereum 2.0 bit će migracija ETH tokena i stanje Ethereum 1.0 blockchaina. ETH tokeni će se postupno slati iz lanca Ethereum 1.0 u Ethereum 2.0. Vraćanje ETH-a na Ethereum 1.0 neće biti moguće nakon što su tokeni poslani na Ethereum 2.0. Stanje lanca Ethereuma 1.0 bit će premješteno u “shard” Ethereuma 2.0, a očekuje se da će se to dogoditi 2021. godine tijekom ažuriranja Serenity 2 faze.

ETHER 2

ETH2 bit će zadužni (stacking) token na Beacon chain-u. Dobit će se, ili prvobitno zaključavanjem ETH-a u validacijskom ugovoru o depozitu ili kasnije kao nagrada za potvrđivanje beacon chaina ili shardova nakon Serenity faze 1 u 2020. godini. Ugovor o valjanom depozitu bit će pametni ugovor na Ethereumu 1.0 u kojem korisnici zaključavaju njihov ETH. Te će informacije očitavati beacon chain kako bi se dodijelio ekvivalentni iznos ETH2 tokena. Kada je iznos ETH zaključan na računu najmanje “32 ETH-a”, taj bi se račun smatrao validatorskim računom. Nakon završetka Serenity faze 2 u 2021. godini, ETH2 može se prenijeti na shardove i sa njih. Burze će se morati nadograditi kako bi podržale usluge čuvanja i zaloga za ETH2.

Validatori u Ethereumu 2.0 bit će ekvivalentni rudarskim pool-ovima u Ethereumu 1.0, koji sudjeluju u konsenzusu te potvrđuju i predlažu blokove. Korisnici će moći postati validatori pomoću svojih ETH2 tokena kao ekvivalent rudarske snage. Međutim, najmanji prag za validatore bit će količina od “ETH2 32”. Validatori mogu biti aktivni, neaktivni ili mogu izaći iz validatorskog tima. Pored toga, validatori koji se loše ponašaju bit će kažnjeni, gubeći ili dio ili cijeli zalog. Kao posljedica toga, ako nakon što je smanjen, zalog padne ispod količine od “ETH2 16”, validatori će biti uklonjeni iz aktivne validacije. Moguće je i dobrovoljno napuštanje validatora.

Nedavne objave

Fizičke kripto mjenjačnice

Mjenjačnice koje omogućavaju kupovinu i prodaju kriptovaluta.

Uvjeti nagradnog natječaja "My Crypto Dreams in 2021"

Uvjeti nagradnog natječaja "My Crypto Dreams in 2021"

Electrocoin d.o.o. upozorava na pojavu lažnih zajmova

Povodom uočenog naglog porast prevara upozoravamo: Electrocoin d.o.o. ne nudi zajmove već se bavi isključivo kupoprodajom kriptovaluta!