Electrocoin blog


20.10.2021. - vrijeme čitanja 4 min
Blog image

Kriptovalutni novčanici i plaćanje na PayCek prodajnim mjestima

Novi ste u kripto svijetu, nešto ste čuli o bitcoinima i kriptovalutama i željeli biste početi, ali ne znate kako?

Kao što za držanje ''papirnatog'' novca trebate novčanik, tako i za držanje različitih kriptovaluta također trebate kriptovalutni novčanik. Princip je sličan kao i kod Internet bankarstva Vaših banaka.

Odaberete gdje želite otvoriti kriptovalutni novčanik te ga koristite slično kao i Internet bankarstvo.

Donosimo Vam osnovni pregled kriptovalutnih novčanika, uz sve prednosti i nedostatke.

Kriptovalutne novčanike možemo podijeliti na osobne i burzovne.

U osobne novčanike ubrajamo:

  • Papirnate novčanike
  • Web novčanike
  • Mobilni ili desktop novčanici
  • Hardverski novčanici

Papirnati novčanici nisu za svakoga jer potrebne podatke morate isprintati te pohraniti na papiru, a potrebno je i određeno predznanje da se novčanik ''aktivira'' na Internetu.

Najpoznatiji web novčanici su: Mew, Blockchain, Cryptonator, Spectrocoin, Coin wallet i drugi. Smatra se da su ovakvi novčanici najmanje sigurni zbog smanjene zaštite i čestih slučajeva hakiranja, i preporuča se da se na ovakvim novčanicima drže samo tzv. ''tekuća ili likvidna'' sredstva koja svakodnevno trebate.

Najpoznatiji mobilni/desktop kripto novčanci su: Trust, Coinomi, Exodus, Electrum, Samourai, Metamask… Uglavnom su jednostavni za upotrebu i sigurniji od web novčanika, no ako izgubite podatke na mobitelu ili računalu zbog kakvog virusa također možete izgubiti i svoja kripto sredstva (ako niste pohranili jedinstvene fraze).

Najpoznatiji hardverski novčanici danas su Ledger i Trezor. Smatraju se najsigurnijim kriptovalutnim novčanicima jer se ''pristup'' kriptovalutama ostvaruje preko posebnog ''vanjskog'' uređaja sličnog USB-u s kojim potvrđujete svaku transakciju a uređaj je, kada ga ne koristite, ''offline'' i nitko mu ne može pristupiti i hakirati ga.

Savjetujemo da na ovakvim, ''vanjskim'' uređajima držite kriptovalute koje čuvate te ih ne želite trošiti svakodnevno.

Burzovni novčanici, kako im i samo ime kaže, su oni kriptovalutni novčanici koje držite na različitim kripto burzama gdje trgujete svojim kripto sredstvima. Najpoznatiji su: Binance, Coinbase, Kraken, Bitfinex, Bitrex, KuCoin, Huobi Global, Hotbit, Bitstamp, Liquid, Bitmex, Bithumb, bitfFyer, FTX, Coinone, crypto.com, Poloniex, Wirex.

Najveći problem kod ovakvih kriptovalutnih novčanika je da nemate kontrolu nad tim sredstvima i ako se burza zatvori, gubite svoja kripto sredstva. Također postoji i ozbiljna opasnost od hakiranja.

Najvažnije pravilo u kripto svijetu je slijedeće: ''Not your keys, not your coins'' što znači da ako nemate pristup svom privatnom ključu tada nemate ni kontrolu nad svojim kriptovalautama.

Kada prvi put kupite kriptovalute, dobivate 2 tzv. ključa; ''javni i privatni ključ''. Javni ključ predstavlja adresu te se vidi kada nekome šaljete kriptovalute, a privatni ključ služi kao Vaša lozinka i osigurava da samo Vi imate pristup svojim sredstvima i nitko drugi.

Kod burzovnih i nekih drugih kripto web novčanika ne dobivate privatni ključ što znači da nemate nikakvu kontrolu nad Vašim kriptovalutama.

Na kraju, zaradili ste neke kripto valute i želite platiti određeni proizvod ili uslugu preko našeg Payceka – elektroničkog platnog servisa za procesiranje kriptovaluta. Evo na što trebate obratiti pažnju: Kriptovalutama možete plaćati na svim PayCek prodajnim mjestima, ali postoje određena ograničenja zbog kripto novčanika (walleta).

Plaćanje je moguće isključivo osobnim walletima (transakcije plaćene burzovnim walletima najčešće neće proći!) te je potrebno odabrati preporučeni iznos transaction feeja. Prilikom plaćanja putem XRP, XLM i EOS provjerite da li je Vaš wallet prepoznao "tag" ili "memo ID" (od nekoliko brojčanih znamenki) prilikom skeniranja QR koda te ukoliko nije, potrebno je navedeni "tag" ili "memo ID" ručno nadopisati u polje u walletu.

Što se tiče tehničke strane, walleti koji su kompatibilni s PayCek servisom su svi osobni walleti dok su neprihvatljivi svi burzovni walleti. Najčešće se neuspješna plaćanja događaju zbog korištenja burzovnih walleta, poput Binancea. Burze naplaćuju dodatan fee za provođenje transakcije koji uzimaju od iznosa koji kupac uplaćuje, tako da je uvijek nedostatan iznos za podmirenje računa, a isto tako burze ne šalju transakciju odmah na blockchain nego skupljaju u "svoj blok" pa šalju svakih 15-30 minuta te se i tu također može dogoditi "delay". Rok za plaćanje kriptom na PayCek prodajnim mjestima je 15 minuta. Što se tiče plaćanja putem Binancea, Binance navodi koliki je točno fee prilikom slanja, pa bi kupac trebao ručno za taj iznos uvećati slanje kriptovalute (jer će u protivnom imati nedostatan iznos za plaćanje, budući da će se oduzeti od iznosa računa koji se podmiruje). Ono što sustavno radimo je upravo osvještavanje pučanstva o prednostima korištenja osobnih walleta poput Trusta ili Exodusa s kojima transakcije bez problema prolaze, a kriptovalute pohranjene unutar njih su u potpunosti vaše vlasništvo.

Nedavne objave

Electrocoin akademija

Pridruži se Electrocoinovoj kripto akademiji i sudjeluj u aktivnim diskusijama i pobliže upoznaj industriju kriptovaluta u Hrvatskoj i u svijetu.

Uvjeti nagradnog natječaja "Kriptovalutama do ulaznica za 1. HNL"

Uvjeti nagradnog natječaja " Kriptovalutama do ulaznica za 1. HNL"

Kriptovalutni novčanici i plaćanje na PayCek prodajnim mjestima

Donosimo Vam osnovni pregled kriptovalutnih novčanika, uz sve prednosti i nedostatke.