Electrocoin blog


18.01.2020. - vrijeme čitanja 8 min
Blog image

Kako sigurno pohraniti kripto

Da biste bili u mogućnosti pohraniti kriptovalute, prvo ih morate posjedovati, proces kupovine kriptovaluta možete vidjeti ovdje. Nakon što kupite kriptovalute, bitno je odrediti njihovu namjenu, odnosno hoćete li ih koristiti za svakodnevno trgovanje, HODL-anje (dugoročno držanje kriptovaluta) ili neku drugu vama dražu opciju. Ovisno o namjeni, trebate odabrati stupanj likvidnosti potreban za odrađivanje takve radnje. U svijetu kriptovaluta, likvidnost se odnosi na mogućnost konvertiranja kriptovalute u novac ili drugu kriptovalutu. Nadalje, prema stupnju likvidnosti konačno možete odrediti vrstu pohrane za Vaše kriptovalute.

Pohrana kriptovaluta na burzi

Pri kupnji kriptovaluta, većina kripto burzi nudi opciju pohrane kriptovaluta putem njihovog kripto novčanika (kriptovalute ostaju na burzi). Ovu opciju trebate razmotriti ako planirate često trgovati kriptovalutama (High Frequency Trading). Držanje kriptovaluta na burzi pruža najveću razinu likvidnosti zbog mogućnosti instantnih transakcija jer se kriptovalute nalaze na burzi te nema potrebe za prebacivanje istih s druge vrste novčanika na burzovni. Visoka likvidnost u ovom slučaju sa sobom donosi brojne opasnosti, a najčešća je hakerski napad na kripto burzu. Hakerski napadi su u određenoj mjeri ostavili svoj trag na kripto tržištu od vremena nastanka kriptovaluta. Možda najpoznatiji hakerski napad je onaj na Mt. Gox pri kojem je otuđeno bitcoina tadašnje vrijednosti od oko 450 milijuna američkih dolara. Putem Mt. Gox-a se tada odrađivalo oko 70% svjetskih transakcija bitcoinom te je smatran neprobojnim sve do trenutka kada je hakiran. Sličan scenarij se do današnjeg dana dogodio na kripto tržištu više desetaka puta. Koliko god dobar sigurnosni sustav burza posjeduje, uvijek postoji opcija hakerskog napada, pri čemu je vjerojatnost da ćete izgubiti sredstva visoka. Također je važno napomenuti da kripto burza u većini slučajeva neće povratiti izgubljena sredstva svojim korisnicima. S ovim na umu, bitno je osvijestiti vlasnike kriptovaluta da, ako drže kripto na burzi, oni ga ustvari ne posjeduju. Ukoliko nemate privatni ključ svog kripto novčanika, NE POSJEDUJETE SVOJA SREDSTVA!

Pohrana kriptovaluta van burze

Pri pohrani kriptovaluta van burze, odnosno na osobnim kripto novčanicima, bitno se upoznati s nekoliko bitnih pojmova kako biste lakše razumjeli proces same pohrane i čuvanja kriptovaluta.

Javni i privatni ključevi

Jednostavno rečeno, kriptovaluta koju posjedujete i dalje se nalazi na blockchainu te s njega ne može biti “skinuta”, ali samo joj vi možete pristupiti. Ona je povezana s javnim ključem, koji ima ulogu lokatora (ili adrese).

Osim javnog ključa, postoji privatni ključ koji je potreban da biste mogli; promijeniti valutu, razmijeniti je, kupiti nešto njome ili je pretvorili u fiat (gotovinu). Vaš se privatni ključ obično pohranjuje u vašem kripto novčaniku ili online. Ako izgubite svoj privatni ključ, nestaju i vaša sredstva. S toga je vrlo važno razmotriti način na koji su pohranjeni vaši privatni ključevi.

Drugim riječima, bitcoin ili druge kriptovalute ne mogu se hakirati, ali uređaji koji pohranjuju privatne ključeve mogu biti hakirani. Zbog toga je na vama da odlučite kako želite pohraniti vaš privatni ključe, a to odlučujete kad odaberete vrstu kripto novčanika.

Hot (vrući) novčanik vs Cold (hladni) novčanik

Razlika između hot ili cold novčanika jednostavno je ta je li ta vrste kripto novčanika povezana na internet. Hot novčanici manje su sigurni kripto novčanici zbog rizika internetskog pristupa koji predstavlja opasnost za vašu privatnost i sigurnost, ali je s njima lakše odraditi brze transakcije koje su potrebne onima koji trguju na dnevnoj bazi. Cold novčanici su vrsta kripto novčanika koja se koristi za "cold storing" kriptovaluta te ih pohranjuju izvan mreže radi poboljšane sigurnosti. Oni su ekvivalent sefu u fizičkom svijetu. Cold kripto novčanike gotovo je nemoguće “probiti”.

Multisig kripto novčanik

Multisig kripto novčanik, poznat kao “Multi signature” novčanik, odnosi se na vrste kripto novčanika kojima je za dovršenje transakcije potrebna potvrda više strana. Razmotrite vrste novčanika kripto-valute koje upotrebljavaju tehnologiju multisig, poput zajedničkog bankovnog računa, gdje sve strane trebaju unijeti svoj PIN ili nalog za dovršavanje transakcije. Novčanik s više vrsta idealan je za obitelji i tvrtke.

Kao primjer možemo zamisliti sigurnosni sef koji ima dvije brave i dva ključa. Jedan ključ drži jedna osoba, a drugi drži druga osoba. Jedini način na koji se sef može otvoriti je taj da se oba ključa upotrijebe istovremeno, što znači da jedan ključ ne može otvoriti okvir bez pristanka drugog.

U osnovi, sredstvima pohranjenima na multisig kripto novčaniku može se pristupiti samo pomoću 2 ili više potpisa. Stoga upotreba novčanika s više vrsta omogućuje korisnicima stvaranje dodatnog sloja sigurnosti svojim sredstvima.

Kripto novčanik koji podržava više kriptovaluta

Većina kripto novčanika je napravljena da podržava čuvanje samo jedne vrste kriptovaluta, ali sve je popularnija druga vrsta kripto novčanika koja omogućuje pohranjivanje više vrsta kriptovaluta na jedno mjesto, takav novčanik naziva se “Multi currency”. Na primjer, novčanik poput Exodusa može pohraniti nekoliko valuta poput: Bitcoina, Ethera, EOSa, Dasha i drugih.

Mobilni novčanik

U današnje vrijeme, mobilni kripto novčanici postaju sve popularniji. Mobilni novčanici pružaju pristup vašim kriptovalutama ma gdje se nalazili, putem vaših mobilnih uređaja. Također pružaju dodatne značajke vezane za određene kriptovalute. Većina programera pokušava izdati verzije svojih novčanika za sve moguće mobilne operativne sustave kako bi maksimizirali potencijalnu publiku. Gotovo svi novčanici na tržištu podržavaju barem iOS i Android. Cijeli koncept se u potpunosti temeljeni na Internetu (ne može se koristiti “offline”), a samim time ovakvi novčanici dolaze s dodatnim sigurnosnim rizicima. Nažalost, mobilni kripto novčanici nisu baš sigurni, pa stoga nisu pogodni za pohranu velikih količina. Ali nema ništa bolje od brzih transakcija koje možete odraditi putem mobilnog novčanika. U svakom slučaju, odabiru mobilnog kripto novčanika valja pristupiti ozbiljno.

Prednosti: ● Praktičniji i jednostavniji za upotrebu od ostalih vrsta kripto novčanika, izvrstan za prihvaćanje ili slanje sredstava u pokretu ● Dodatne značajke koje ih diferenciraju od mrežnih i hardverskih novčanika, poput skeniranja QR koda ● TOR mreža može se koristiti za više privatnosti. TOR je besplatan open-source browser preko kojega možete anonimno pristupiti internetu.

Nedostaci: ● Telefoni su nevjerojatno nesigurni uređaji, ništa neće spasiti vaše kriptovalute ako je vaš telefon bio zlonamjerno kompromitiran, čak ni kriptiranje aplikacije za novčanik ● Mobilni telefon je laka meta za malware (zloćudni softver), keyloggere (program koji bilježi svaku tipku koju korisnik pritisne, a vrlo često se koristi kako bi se probile lozinke koje vode do povjerljivih podataka ) i viruse

*Primjeri: *Jaxx, BreadWallet, Mycelium i CoPay.

Desktop novčanik

Desktop novčanik smatra se sigurnijim od internetskog (web) i mobilnog novčanika, no to ovisi o vašoj predanosti internetskoj sigurnosti. U slučajevima kada koristite starije prijenosno računalo, potpuno izvan mreže (offline), na čistom operacijskom sustavu, u tom slučaju ova opcija se može smatrati stvarno učinkovitom metodom pohrane u obliku “cold storage-a”. Većina ljudi posjeduje starije prijenosno računalo koje ne koristi, a ovo bi mogla biti kvalitetna upotreba za takvu vrstu laptopa.

Prednosti: ● Jako jednostavan za korištenje ● Ako nema doticaja s internetom, ovo je sjajno rješenje za cold storage ● Privatni ključevi nisu pohranjeni kod treće strane ● TOR mreža može se koristiti za više privatnosti

Nedostaci: ● Ako ste povezani s internetom, postoje prijetnje vašoj sigurnosti i privatnosti ● U slučaju popravka računala, morate popravak odraditi sami ili netko kome vjerujete, jer u protivnom imate velike šanse da ostanete bez sredstava ● Zaboravite li napraviti sigurnosnu kopiju i računalo “umre”, umrla su i vaša sredstva ● Vaše je računalo podložno je za malware, keyloggere i viruse, ukoliko je povezano na internet

Primjeri: Exodus, Multibit, Armory i Bitcoin Core.

Hardver novčanik

Hardverski novčanici su manje “user friendly” od web i desktop kripto novčanika, ali je s njima lakše raditi nego s papirnatim i sigurnije nego s hot novčanicima (većinu vremena). Nekim hardver novčanicima su potrebne baterije, nekima ne. Neki imaju zaslone što znači da vam ne treba “nesigurno” računalo za izradu sigurnosnih kopija privatnih ključeva. Neki bolje podržavaju hard forkove od drugih (Trezor je imao kratkotrajan problem za vrijeme BCH forka, dok Ledger Nano nije imao problema), a svi su često rasprodani, pa ugrabite jedan ako možete.

Izvrsni su za spremanje velikih količina kriptovalute koju ne trebate često premještati, a nude vam veću kontrolu.

Prednosti: ● Ako ima zaslon, to je najsigurniji način dugoročnog pohranjivanja kriptovaluta ● Jača sigurnost od svih ostalih novčanika, u većini slučajeva

Nedostaci: ● Težak je za početnike koji se koriste, ali apsolutna potreba ukoliko imate velike količine kriptovaluta ● Često rasprodan

*Primjeri: *Ledger Nano S, Ledger Nano X, Trezor, KeepKey i ostali

Papirnati novčanik

Prije hardverskog novčanika, papirnati novčanici bili su de facto standard za cold storing kriptovaluta. Korištenje paper walleta uključuje proces printanja public i private ključeva na komad papira koji je zatim potrebno čuvati na samo vama znanom mjestu. U slučaju da ste izgubili papir, ne možete pristupiti kriptovalutama na tom walletu. Postoje papirnati novčanici, a zatim postoje sigurnosni papirnati novčanici.

Prednosti: ● Kripto novčanik koji je “otporan” na hakere ● Ne pohranjuje se na računalu ● Privatni ključevi nisu pohranjeni kod treće strane

Nedostaci: ● Potrebno je više napora za pomicanje kriptovaluta ● Potrebno je više tehničkog znanja

*Primjeri: *BitAddress.org i Bitcoin Armory mogu vam pomoći u stvaranju i ispisu vašeg novčanika.

Nedavne objave

Fizičke kripto mjenjačnice

Mjenjačnice koje omogućavaju kupovinu i prodaju kriptovaluta.

Uvjeti nagradnog natječaja "My Crypto Dreams in 2021"

Uvjeti nagradnog natječaja "My Crypto Dreams in 2021"

Electrocoin d.o.o. upozorava na pojavu lažnih zajmova

Povodom uočenog naglog porast prevara upozoravamo: Electrocoin d.o.o. ne nudi zajmove već se bavi isključivo kupoprodajom kriptovaluta!