Electrocoin blog


20.01.2020. - vrijeme čitanja 5 min
Blog image

Dobrodošli u svijet kriptovaluta

Ukoliko niste imali doticaja s kriptovalutama, shvaćanje tog sektora može biti iznimno zahtjevno, posebno za ljude koji nemaju određeno znanje iz informatičkog sektora. Cilj ovog članka je upoznati Vas s konceptom kriptovaluta te svih stavki ključnih za funkcioniranje tog ekosustava. Mnogi stručnjaci nazivaju blockchain revolucijom interneta vrijednosti, jer se putem blockchaina po prvi puta u povijesti, vrijednost može prenositi direktno putem interneta bez posrednika.

Što je kriptovaluta?

Kriptovaluta je digitalni medij razmjene koji koristi snažnu kriptografiju za osiguranje financijskih transakcija, kontrolu stvaranja dodatnih jedinica i provjeru prijenosa imovine. Sve kriptovalute utemeljene su na blockchain tehnologiji, koju ćemo objasniti kasnije u ovom članku.

Bitcoin je prva kriptovaluta, nastala nakon velike financijske krize 2008. godine, a zanimljiva je činjenica da se u prvom bloku bitcoina nalazi poruka “The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks”. Tu poruku ostavio je Satoshi Nakamoto, kreator bitcoina, čiji je identitet do današnjeg dana nepoznat. Značenje ove poruke je članak iz časopisa The Times, kao potvrda da je prvi blok kreiran točno toga dana, a Satoshi je ubacio upravo članak koji se odnosi na krizu zbog koje su kreirane kriptovalute.

Kada se govori o kriptovalutama, treba se usmjeriti na nekoliko bitnih faktora: digitalizaciju, jaku kriptografiju, P2P transakcije i “trustless” sustav. Ove inačice čine kriptovalute inovativnom tehnologijom koja ima potencijal promijeniti svjetski financijski sustav.

Zašto treba obratiti pozornost na kriptovalute?

Novac kojim se danas većina ljudi koristi naziva se fiat valuta. Zakonsko su sredstvo plaćanja i izdane su od strane vlasti određene države. Takvu vrstu valuta kontroliraju vlade i banke koje upravljaju njenom opskrbom, izdavanjem i distribucijom. Fiat valute pogodne su svakodnevne transakcije sve dok vjerujete u svoju vladu i banke, jer one garantiraju za tu valutu.

Ovakav sustav funkcionira u većini slučajeva, ali također možemo vidjeti primjere vlada koje su tijekom povijesti hiperinflirale svoju valutu, ili banaka koje novac bespravno drže u svome posjedu te ga ne prosljeđuju njegovim stvarnim vlasnicima. Ponekad to može biti i neučinkovito; na primjer, ako korisnici banke trebaju hitan međunarodni prijenos preko vikenda to nije moguće jer banke tada ne rade. Upravo u ovakvim situacijama vidi se prednost kriptovaluta, gdje ste vi sami vlasnik svog novca te imate opciju slanja bilo koje količine sredstava bilo gdje u svijetu. Uz benefit slobode transakcija, ne plaćate trošak transakcije, već samo trošak mreže.

Što je blockchain?

Ako ste pratili sektor bankarstva, ulaganja ili kriptovaluta tijekom proteklih godina, velika je šansa da ste naišli na pojam bitcoina. Također postoji dobra šansa da ste uz bitcoin načuli ponešto o tehnologiji blockchaina. Pokušavajući naučiti više o blockchainu, vjerojatno ste naišli na definiciju sličnu ovoj: "blockchain je distribuirana, decentralizirana, javna knjiga transakcija."

Blockchain je naziv potpuno nove tehnologije. Kao što ime kaže, to je niz blokova (u kojima se nalazi skupina transakcija) koje se vežu lancem i distribuiraju među korisnicima. Blockchain je nepromjenjiva digitalna knjiga ekonomskih transakcija koja se može programirati da bilježi ne samo financijske transakcije, već prijenos gotovo svega što ima određenu vrijednosti.

Što je bitcoin?

Bitcoin je digitalna valuta stvorena u siječnju 2009. godine. Napravljen je prema idejnom konceptu koje je tajanstveni programer (više vjerojatno grupa programera) Satoshi Nakamoto iznio u bitcoin whitepaper-u (whitepaper je dokument u koji kripto projekti koriste kako bi opisali i približili svoj projekt potencijalnim investitorima), čiji se pravi identitet tek treba provjeriti. Bitcoin nudi obećanje o nižim naknadama za transakcije u odnosu na tradicionalne mehanizme za mrežno plaćanje, a održava ga decentralizirani sustav koji ga čini transparentnim, za razliku od fiat valuta koje kontroliraju vlade.

Ne postoje fizički bitcoini, svi bitcoini nalaze se na javnoj knjizi transakcija, koja se uz sve Bitcoin transakcije provjerava ogromnom količinom računalne snage, poznatijom kao mining. Mining (na hrvatskom “rudarenje”) je proces zaslužan za uspjeh bitcoina, gdje decentralizirana skupina računala rješava kriptografske zagonetke te je za svoju uslugu nagrađena. Osobe koje odrađuju taj proces nazivaju se mineri (rudari), mineri imaju benefit od obavljanja ovog posla samo u slučaju da govore istinu. Satoshi je tako osigurao transparentnost mreže. Iako nije legalno sredstvo plaćanja, Bitcoin bilježi visoku popularnost i zbog njega se pokrenulo tisuće drugih kriptovaluta koje se zajedno nazivaju Altcoini.

Zašto je bitcoin smatran revolucionarnom tehnologijom?

Bitcoin entuzijasti tvrde da je bitcoin revolucionarna tehnologija zahvaljujući njegovom dizajnu koji sprječava problem zvan "dvostruko trošenje". Upravo zbog problema duplog trošenja, u prijašnjem sistemu bila je potrebna treća strana koja osigurava da će se transakcija izvršiti transparentno, ali pomoću kriptovaluta, dobili smo mogućnost odrađivanja Peer2Peer transakcija bez posrednika.

S bitcoinom je prepoznavanje i sprječavanje ovog problema značilo da nikada nećemo morati sumnjati je li pošiljatelj platio za uslugu / proizvod koji je primio. Transparentnost transakcija osigurava već spomenuti blockchain.

Ovaj je koncept bio revolucionaran, pogotovo za sektor transferiranja digitalne imovine koja je u prošlosti zahtijevala nekoga tko će provjeriti transakcije jer ih nije bilo moguće opipljivo obračunati. Pomoću bitcoina svaka se transakcija dodaje u "blok", koji se zatim dodaje na kraju lanca blokova, "blockchain". Nitko ne može mijenjati prethodne blokove nakon što ih je mreža potvrdila. To se postiže jakom kriptografijom koristeći nešto što se naziva SHA-256 kriptografskim hash funkcijom. Tako nastaje javna i transparentna lista transakcija, bez mogućnosti duplog trošenja.

Nedavne objave

Fizičke kripto mjenjačnice

Mjenjačnice koje omogućavaju kupovinu i prodaju kriptovaluta.

Uvjeti nagradnog natječaja "My Crypto Dreams in 2021"

Uvjeti nagradnog natječaja "My Crypto Dreams in 2021"

Electrocoin d.o.o. upozorava na pojavu lažnih zajmova

Povodom uočenog naglog porast prevara upozoravamo: Electrocoin d.o.o. ne nudi zajmove već se bavi isključivo kupoprodajom kriptovaluta!