Electrocoin blog


11.02.2020. - vrijeme čitanja 4 min
Blog image

Kako će se Brexit odraziti na kriptovalute?

Kako se trgovinski rat između SAD-a i Kine intenzivirao, uzrokuje neizvjesnost na globalnom financijskom tržištu, a trenutno nema naznake kraja ovom dugogodišnjem trgovinskom sporu dviju najvećih svjetskih ekonomija. Nažalost, na tržištima nikada ne ponestaje neizvjesnosti, a Brexit je sigurno jedan od aktualnih događaja čije bi razrješenje moglo imati velik utjecaj na razna financijska tržišta. Kada je Boris Johnson preuzeo kormilo na mjestu premijera UK-a, mogućnost “no-deal” Brexita veća je nego ikad, a takav bi dogovor mogao imati negativan utjecaj, ne samo na britansku, već i svjetsku ekonomiju.

Kako će Brexit utjecati na kriptovalute?

Direktna korelacija dogovora o Brexitu s tržištem kriptovaluta teško je dokaziva, ali pošto živimo u digitalnom dobu u kojem je sve povezano, jednako tako su povezana i razna tržišta diljem svijeta. Odluke donesene za jedno od financijskih tržišta mogu imati indirektan utjecaj na naizgled potpuno nepovezano tržište.

Tako je, od objave rezultata referenduma o Brexitu, bitcoin porastao preko 1000%. Očekuje se da će bitcoin ostati u fokusu mnogih analitičara do 31.01.2020., dana odluke o Brexitu. Nedavno istraživanje pokazuje da 63% kripto analitičara vjeruje da će Brexit donijeti pozitivan utjecaj na cijene kriptovaluta, dok je 18,5% analitičara neutralno.

Studija Cindicator Analytics-a objavljena 28. ožujka 2019. pokazuje da 63% anketiranih analitičara misli da će Brexit i dalje biti jedan od glavnih izvora rizika i nesigurnosti na tržištima, a kriptovalute bi se mogle “okoristiti” takvim stanjem na tržištu. Više od 73% analitičara izjavilo je da bi uložilo u kriptovalute te bi ih dodali u svoj portfelj u trenucima kada je na tržištima apetit za rizikom nizak. Analitičari za svoj portfelj preferiraju kriptovalute velikog volumena poput bitcoina, ethereuma i Litecoina.

Suprotno tome, oko 19% analitičara vjeruje da Brexit neće imati značajan utjecaj na cijenu kriptovaluta. Ostalih 19% misli da će Brexit imati donekle negativan utjecaj na kripto tržište. Studija također otkriva da više od 51% stručnjaka vidi kako se usvajanje kriptovaluta povećava i može djelovati kao svojevrsna zaštita koja donosi balans portfelju u neizvjesnoj ekonomskoj situaciji. S druge strane, 15,6% smatra da je usvojenost i primjena kriptovaluta i dalje premala te da su samim time još uvijek previše rizično da bi se mogle koristiti kao zaštita u portfelju.

Međutim, mnogi analitičari vjeruju da bi u Velikoj Britaniji moglo doći do ubrzanog usvajanja blockchain tehnologije, jer bi se ona sve više koristila u prekograničnoj trgovini radi bržeg i jeftinijeg procesiranja transakcija.

Nicholas Gregory, izvršni direktor blockchain tvrtke CommerceBlock-a, izjavio je za Independent:

"Ne samo što će “no-deal” Brexit stvoriti previranja i volatilnost između dvije velike fiat-valute, već će pokrenuti i krizu identiteta globalnog sustava jer jedne od glavnih globalni fiat-valuta postaju nepredvidive i ranjive."

To će, kako navode mnogi analitičari, uzrokovati povećanje potražnje za bitcoinom te ga pozicionirati kao “sigurno utočište” za portfelj mnogih, što će rezultirati dramatičnim porastom cijena.

Geopolitička neizvjesnost i populizam rastu

Strahovi Konfederacije Britanske Industrije su da bi no-deal Brexit bio "putovanje u ekonomski kaos". Takva mišljenja industrijskog društva natjerali su Gregoryja da vjeruje da bi se položaj Bitcoina u svjetskoj ekonomiji mogao temeljito promijeniti.

"U 2020., očekujemo da će sve više populistički i politički nestabilni svijet učvrstiti status sigurnog utočišta bitcoina i drugih kriptovaluta općenito", rekao je. "A ako se središnje banke ponovno uključe u proces povećanja količine novca printajući ga iz “zraka”, pozicija kriptovaluta poput Bitcoina čija je ponuda ograničena bit će dodatno pojačan."

Nigel Green, izvršni direktor financijskog savjetodavnog giganta deVere, ranije ove godine tvrdio da bi regulacija prilagođena kriptovalutama mogla biti spas za post-Brexit U.K.

Zaključno o utjecaju Brexita na tržište kriptovaluta

Rastuće geopolitičke napetosti učinile su riječ "zaštititi" glavnom značajkom u razgovoru o portfeljima na financijskim tržištima. Bez obzira pričamo li o bitcoinu ili širem kripto tržištu te je li upravo to alat za zaštitu portfelja ili ne, njegove korelacije s tradicionalnom financijskom imovinom svakim su danom sve bliže. Razvoj Brexita sigurno je glavna tema zadnjeg kvartala ove godine, očekuje se da će volatilnost nastaviti jer je to slučaj od kada se Brexit odvija pod vodstvom premijera Johnsona. Trgovci kriptovalutama i menadžeri fondova mogli bi iskoristiti ove volatilne uvjete te putem njih zaraditi na tržištu.

Štoviše, post-Brexit UK nudi šansu za preoblikovanje regulatornog kripto krajolika, jer zemlja više neće biti vezana za pravila EU. Očekuje se da će Velika Britanija zauzeti proaktivniji pristup u prihvaćanju inovacija blockchaina, što bi također moglo rezultirati većim prihvaćanjem kriptovaluta.

Nedavne objave

Kriptovalute postaju dostupne

Kako bi kriptovalute postale najpoželjniji način plaćanja, tvrtka Electrocoin kroz svoje usluge Bitcoin mjenjačnica i Paycek proaktivno radi na povećanju dostupnosti kriptovaluta širokoj javnosti.

Uvjeti nagradnog natječaja "Bitcoin block reward halving"

Vrijeme održavanja nagradnog natječaja je od 5.5.2020. u 10 sati do 11.5.2020. u podne ili do pojave Bitcoin bloka koji u polju „height“ ima iznos 629964 (koji god događaj bude prije). Da bi ostvarili pravo na sudjelovanje u nagradnom natječaju EC-a sudionici moraju zapratiti odgovarajući EC-ov profil (u slučaju objave na Facebooku pritisnuti „Like“ na profilu „Bitcoin mjenjacnica“, a u slučaju objave na Linkedinu pritisnuti „Follow“ na profilu „Electrocoin“) te u komentar ispod izvorne EC objave upisati predviđeni trenutak halvinga.

Blockchain u crowdfunding industriji

Postoji velik broj perspektiva prema tržištu kriptovaluta. Rasprava o korisnosti i intrinzičnosti kriptovaluta jedna je od tema oko koje se vode žustre rasprave. Oko ove teme lome se koplja stručnjaka iz raznih industrija, a mogu se naći razna mišljenja, od pretjerano pozitivnih, sve do radikalno negativnih.

U ovome članku nećemo lobirati ni za jednu od ovih strana, već ćemo se usredotočiti na ono oko čega se svi slažu. To je potencijal blockchain tehnologije te njezin utjecaj na razvoj postojećih industrija. Stručnjaci se slažu da će blockchain u budućnosti biti prekretnica u razvoju određenih industrija. Ipak, postoje industrije gdje se blockchain implementirao te omogućio demokratizaciju čitave branše.