Electrocoin blog


23.04.2019. - vrijeme čitanja 5 min
Blog image

BSV - uspon i pad vizije lažnog Satoshija

Bitcoin je svjetlo dana ugledao davnog 3. siječnja 2009., i od tada je do danas donio brojne promjene. Premda se u prvih par godina većinom koristio na crnom tržištu (na Silk Roadu je bio jedina metoda plaćanja), od tada je postepeno ušao u široku uporabu i postao mainstream. Tvorac mu je misteriozni Satoshi Nakamoto, koji svoj identitet nikad nije otkrio javnosti te čak ne znamo niti radi li se o jednoj osobi ili o grupi koja se skriva iza toga pseudonima. Bio je prvi rudar bitcoina i pretpostavlja se da je rudarenjem došao do vrtoglavog milijuna bitcoina prije nego je odlučio nestati, a kontrolu nad mrežom prepustiti Gavinu Andresenu.

Blockchain, tehnologija koju je Satoshi osmislio, temelji se na protokolima koje je iznimno teško promijeniti ili nadograditi. Ove promjene vrše se kroz proces poznat kao grananje ili “fork”. Ako se svi članovi mreže slažu sa promjenom ili nadogradnjom protokola taj proces rezultira promjenom postojećeg blockchaina (neosporavani fork) a u slučaju nedostatka koncenzusa u mreži završava zadržavanjem postojećeg blockchaina i kreiranjem novog blockchaina (osporavani fork). Bitcoin ima dugačku povijest neosporavanih forkova koji su rezultirali nadogradnjom protokola (6 forkova u 2010., 2 forka 2012., itd.) No, ova priča govori o dva osporavana forka.

Fork 1. kolovoza 2017. trebao je biti nadogradnja bitcoin protokola, no nije došlo do koncenzusa zajednice i fork je završio zadržavanjem postojećeg bitcoin (BTC) blockchaina i kreiranjem novog, Bitcoin Cash (BCH) blockchaina. Bitcoin Cash je donio određene promjene u odnosu na bitcoin, primjerice veće blokove, koji su omogućavali niži iznos naknada. No, sreća nije bila dugog vijeka. Oko godinu dana kasnije, 15. studenog 2018. sam BCH se ponovo, forkom, dijeli na dva blockchaina - BCH ABC i BSV (Bitcoin Satoshi’s Vision), čiji su tvorci Craig Steven Wright i Calvin Ayre.

Wright je široj kripto zajednici postao poznat još 2015. po svojoj iznimno smionoj tvrdnji - kako je baš on Satoshi Nakamoto. Svoju tvrdnju je pokušao potkrijepiti na razne načine, ali ne i na onaj najjednostavniji. Trebao je samo pomaknuti jedan satoshi s bilo koje od Nakamotovih adresa i cjelokupna kripto-zajednica bi mu iskazala povjerenje. Naravno, nikada to nije učinio. Kripto zajednica je žestoko reagirala, osporavajući navedeno, na što je Wright uglavnom reagirao prijetnjama. Ovakav odnos zajednice prema njemu nije ga obeshrabrio da se odluči za pokušaj usmjeravanja BCH blockchaina u smijeru svoje vizije.

Kontroverze su BSV pratile od samog početka. Prije forka Wright je prijetio da će hash snagu svog forka koristiti kako bi sabotirao konkurentski BCH ABC, stvarajući na njemu prazne blokove te je tako izvazvao hash rat između dva forka. Odmah po odvajanju forka tužili su dio zajednice radi potpore BCH ABC, među njima i jednu od najjačih burzi Kraken i njenog CEO-a Jesseja Powella, premda je BSV već bio uvršten u Krakenovu ponudu. No Wright nije stao na tome.

Vrhunac drame se odvio na Twitteru. Tviteraš Hodlonaut, poznat po svom avataru mačke-astronauta, opet je prozvao Wrighta za lažno predstavljanje, na što je ovaj odgovorio prijetnjama i tužbom. Hodlonaut je, inače, poznat u zajednici kao kreator odličnog društvenog eksperimenta #LNtrustchain, u kojem je određeni iznos satoshija putovao svijetom poput baklje, od jedne nepoznate osobe drugoj. Rezultat prijetnji i tužbi Hodlonautu je bilo njegovo brisanje Twitter računa, što je izazvalo nevjericu i bijes tviterove kripto zajednice, koja mu je stala na stranu. Iduća meta tužbe je bio poznati podcaster Peter McCormack. McCormack je Wrightu, “lažnom Satoshiju” - kako ga zovu, odgovorio javnim, 3 stranice dugim pismom, u kojem je otvoreno rekao kako se ispričati neće, jer bez dokaza svatko može tvrditi da je Nakamoto. Potporu mu je javno izrazio CEO Binancea, Changpeng Zhao i obećao i financijsku i podršku njihovog pravnog tima.

Uslijedila je do sad neviđena bumerang reakcija - jedna za drugom, burze su počele najavljivati micanje BSV-a iz svoje ponude. Binance, Shapeshift, Kraken, Gemini su ga se odrekli javno, pri tome naglasivši da to čine zbog Wrightova stava prema zajednici i kršenja etičkih vrijednosti koje ju povezuju. Kraken je čak objavio javnu anketu, u kojoj je svoje korisnike pitao za mišljenje - 71% je izrazilo želju da se BSV ukloni radi toksičnosti, a 20% da im je svejedno.

Kripto-zajednica je vrlo jasno i glasno rekla “ne” toksičnom ponašanju i jednoglasno stala iza napadnutih članova. Lažno predstavljanje kao Satoshi i napadi na konkurentske blockchaine prošli su bez većih posljedica, ali serijsko podizanje tužbi protiv neistomišljenika konačno je prelilo čašu.

Bitcoin mjenjačnica mala je kripto mjenjačnica u zemlji na periferiji Europske unije i naš glas u kripto zajednici teško da se čuje. No cijenimo gestu velikih koji su odlučili zaštititi slobodan govor i oduprijeti se toksičnom ponašanju kreatora BSVa, stoga smo i mi odlučili iz naše ponude ukloniti BSV. Naravno, naši su nam klijenti uvijek na prvom mjestu te ćemo zbog vas do sredine sljedećeg tjedna još uvijek omogućavati trgovanje ovom kriptovalutom, za slučaj da još imate koji BSV koji želite prodati.

U petak 26.4.2019. završavamo trgovanje BSV-om i po prvi puta iz ponude odstranjujemo neku kriptovalutu. Ali, to ne znači i smanjivanje naše ponude. Upravo suprotno, micanje BSV-a iz ponude proslavit ćemo listanjem 5 novih kriptovaluta. O kojim coinovima se radi - saznajte u petak 26.4.

Nedavne objave

Fizičke kripto mjenjačnice

Mjenjačnice koje omogućavaju kupovinu i prodaju kriptovaluta.

Uvjeti nagradnog natječaja "My Crypto Dreams in 2021"

Uvjeti nagradnog natječaja "My Crypto Dreams in 2021"

Electrocoin d.o.o. upozorava na pojavu lažnih zajmova

Povodom uočenog naglog porast prevara upozoravamo: Electrocoin d.o.o. ne nudi zajmove već se bavi isključivo kupoprodajom kriptovaluta!